Messerschmidt gik efter den digitale opmærksomhed

Europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt fik præcis det, han gik efter i en debat, hvor Danmark blev rost. For når man siger "Shame on you" til en statsminister, så løber man med opmærksomheden.

Foto: Keld Navntoft

STRASBOURG: I mere end halvanden time er Danmark overvejende blevet rost for et effektivt og vel-ledet EU-formandskab. Bevares: Der var også kritik, herunder kritik af Danmarks rolle i forbindelse med den såkaldte Schengen-sag.

Men det ændrer ikke ved, at statsministeren drager fra EU-Parlamentet i mere end "good standing" fra den absolut størstedelen af de vel omkring 100 parlamentarikere, der var dukket op. Rosende indlæg på rosende indlæg kom i en strøm, som statsministeren da også glad kvitterede for bagefter.

Den eneste undtagelse var den danske DF'er og medlem af Europa Parlamentet Morten Messerschmidt, der fortsatte linjen, han begyndte allerede ved statsministerens åbningstale tilbage i januar. Bare i en endnu grovere version.

Messerschmidt, svinede slet og ret statsministeren til. Og det i en grad, som fik de tilstedeværende parlamentarikere til at forsøge at lægge en dæmper på politikerens udsagn.

Der blev rystet på hovedet, der blev stirret i vantro, der blev talt til ham på tværs af salen fra flere sider. Det var aldrig dramatisk, men omvendt så deltog bl.a. den socialdemokratisk leder Swoboda og venstrefløjspolitikeren Daniel Cohn-Bendit tilsidst i koret af buh-råb til Messerschmidt, er efter sin tale blot smilede bredt og lignede en parlamentariker, der havde en god dag, efter at han havde sagt "Shame on you" til statsministeren.

"Se dig selv i spejlet," lød kommentaren i salen til Messerschmidt fra Venstres Jens Rohde opfordrede

"Hr. Morten Messerschmidt overgår jo fuldstændig sig selv fra sidste gang. Det troede jeg ikke var muligt. Måske han skulle have set sig i et spejl, da han sagde Shame on you. Det var ikke en værdig tale," sagde Jens Rohde.

Men det ændrer ikke ved, at Messerschmidt one-liners egner sig godt til den digitale virkelighed, der hvor det korte bestemmer. Men de, der var til stede i salen, oplevede talen som et kuriøst indslag i en sceance, hvor Danmark, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Europaminister Nicolai Wammen (S) blev rost til skyerne for de mange beslutninger, som det danske formandskab har leveret.

Man kom aldrig i nærheden af en stemning som der var tale om, da justitsminister Morten Bødskov (S) ved sidste parlaments-samling fik prygl for at have lukket parlamentet uden for indflydelse på et den såkaldte Schengen-reform.

Dengang var der alvorlig kritik. I dag var billedet helt omvendt. Uanset hvad Morten Messerchmidt siger.

På et pressemøde med statsministeren efter mødet, blev Messerschmidts angreb slet ikke omtalt i det kvarter, mødet varede.

Men til TV-kameraerne efter pressemødet kunne Helle Thorning-Schmidts reaktion på angrebet tælles i et skuldertræk og otte ord:

"Jeg tror gerne, at han vil i fjernsynet".

LÆS OGSÅ: Sådan blev jeg Morten Messerschmidt (10 kr.)