Messerschmidt: For lavt niveau, Sass

DFs Morten Messerschmidt vil stramme medieansvarsloven med afsnit om brug af eksperter i pressen. Han kritiserer Henrik Sass Larsen (S), der kalder forslaget for »meningspoliti« og »censur«.

ARKIVFOTO. Dansk Folkeparti ønsker et nyt afsnit indført i medieansvarsloven om brugen af ekspertkilder. Flere af de eksperter, der optræder i danske medier, bruger nemlig deres ekspertkasket til at fremme bestemte politiske holdninger, og ofte udtaler de sig om emner, de slet ikke har forsket i, mener DF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Danske politikere er ureflekterede."

Sådan lyder dommen fra Morten Messerschmidt (DF), når han hører Socialdemokraterne og Venstres svar på hans udspil om en stramning af medieansvarsloven

Dansk Folkeparti ønsker et nyt afsnit om brugen af ekspertkilder indført. Flere af de eksperter, der optræder i danske medier, bruger nemlig deres ekspertkasket til at fremme bestemte politiske holdninger, og ofte udtaler de sig om emner, de slet ikke har forsket i, mener DF.

Sammenlignes med DDR

Både V og S afviser forslaget. Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, sammenligner sågar i dagens Berlingske forslaget med forhold i det tidligere DDR. En højst upassende sammenligning, mener Messerschmidt.

"Det er et udtryk for det værste i dansk politik. Hverken Venstre eller Socialdemokraterne lytter til det konkrete forslag. Flere eksperter er jo enige i problemstillingen. Det sømmer sig ikke for en gruppeformand at falde ned på det niveau," siger Messerschmidt.

Medieforskerne Mark Ørsten fra RUC og Erik Albæk fra Center for Journalistik ved Syddansk Universitet har begge forsket i mediernes brug af kilder og anerkender begge, at Messerschmidt har noget at komme efter. Medierne bruger alt for ofte eksperter. De bruger de samme for mange gange. Og de bruger dem alt for ukritisk, lyder vurderingen.

Umulig at håndtere i praksis

Men en sådan stramning vil være helt umulig at håndtere i praksis, mener medieforskerne.

Det afviser Messerschmidt:

"Jeg mener, at man skal anvende det instrument, man har, på et nyt område. Presseetiske regler fungerer jo i dag som en god rettesnor. De understreger, at medierne skal bringe korrekt information og være kildekritiske og det skal også gælde valget af eksperter, hvor man naturligvis skal bruge eksperter, der er eksperter inden for det område, som historien handler om. Man skal bruge det instrument, man har i dag," siger Messerschmidt.

Messerschmidt savner samtidig mere selvkritik fra forskerstanden, ligesom han ikke finder det hensigtsmæssigt, at man bl.a. på Aalborg Universitet får et medietillæg for at udtale sig til medierne.

"Forskerne bør være mere selvkritiske over for, hvad de deltager i. For er de ikke det, så rammer det i sidste ende både mediernes troværdighed og deres egen. Det nytter ikke, at forskere fortsætter med at kommentere på alt mellem himmel og jord uden for deres stofområde," siger han.