Messerschmidt fik kanonvalg

Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti står til stor valgsejr, viser foreløbige tal. Omkring 15 pct. af danskerne har sat kryds ved DF, der dermed får to mandater.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt så allerede først på aftenen i går ud til at blive den helt store stemmesluger ved EU-Parlamentsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Messerschmidt bliver efter alt at dømme Europa-Parlamentetsvalgets helt store stemmesluger. Dansk Folkeparti står ifølge DRs foreløbige prognose ved 23-tiden i aftes til at få omkring 15 pct., hvilket giver to mandater i parlamentet.

»Hvis vi får to mandater, så er det en fantastisk sejr og et tegn på, at folk har fået nok af de unionsvenlige partier,« sagde en meget glad Morten Messerschmidt.

Med to mandater ser det ud til, at enten Kenneth Kris-tensen eller Anna Rosbach bliver valgt til Europa-Parlamentet. Kenneth Kristensen arbejder for DF på Christiansborg, mens Anna Rosbach i dag er sekretær for partiets Europa-Parlamentsmedlem Mogens Camre.

Med de ca. 15 pct. af stemmerne til DF er der tale om mere end en fordobling i forhold til Europa-Parlamentsvalget i 2004, hvor DF kun fik godt seks procent.

Det store spørgsmål på valgaftenen var, om Morten Messerschmidt også ender med at blive den kandidat, som får flest personlige stemmer i hele landet – og dermed distancerer Bendt Bendtsen, Jens Rohde og Dan Jørgensen. Det vil optællingen af de personlige stemmer i løbet af mandagen vise – men rigtig meget tyder på det.

»Morten Messerschmidt har ført en forrygende kampagne. Folk har været imponeret af hans viden og overblik,« roste Pia Kjærsgaard, da hun ankom til partiets valgfest på Christiansborg.

Politisk comeback
Morten Messerschmidts valgsejr markerer samtidig et gigantisk politisk comeback. For bare to år siden var Messerschmidt ellers en næsten færdig mand i dansk politik. En forside på dagbladet B.T. med overskriften »Hyldede Hitler i Tivoli« kastede den unge DFer ud i en mediestorm. Selv om han kraftigt dementerede historien, endte han med at melde sig ud af Dansk Folkeparti, for at beskytte partiet. I februar i år fik han fuld oprejsning. I en injuriesag anlagt af DF blev B.T. dømt og Messerschmidt renset. Lang tid forinden havde Pia Kjærsgaard dog taget Morten Messerschmidt til nåde og kørt ham i stilling til at afløse Camre.

Stor paratviden
På Christiansborg er han kendt for at være en skarp debattør, som er ekstremt godt begavet rent fagligt. Folketingsdebuten fik han i 2005 og har de sidste fire år været partiets EU-ordfører.

Den store faglige viden fik han bevist i den netop overståede valgkamp. Med ti ud af ti rigtige blev Messer- schmidt en suveræn vinder af den konkurrence om EU-paratviden, som Ritzau udsatte spidskandidaterne for.

Personligt har den 28-årige politiker betegnet sig selv som »en gammel mand fanget i en ung mands krop«. Privat danner han par med den 23 år ældre bakkesangerinde Dot Wessman.