Messerschmidt færdig: Bliver aldrig formand for DF

»Messerschmidt er en politisk begavelse, men sjusk og arrogance har bragt ham i uføre, og den nu afgåede formand for DFs gruppe i Europaparlamentet bliver derfor heller aldrig formand for partiet - højst minister.«

Morten Messerschmidt trak sig onsdag fra posten som formand for DFs grupper i Europa-Parlamentet. (Foto: Jens Nørgaard Larsen) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er langt fra dengang Morten Messerschmidt i 2014 storsmilende foran snurrende TV-kameraer kunne lade sig hylde som Danmarks største stemmesluger nogensinde ved et valg til Europa Parlamentet – 466.000 personlige stemmer – til hans fald onsdag som formand for DFs gruppe i parlamentet.

På sin vis er der noget ironisk over hans fald fra tinderne. For Messerschmidt er en politisk begavelse, men sjusk og arrogance har bragt ham i uføre, og den nu afgåede formand for DFs gruppe i Europa-Parlamentet bliver derfor heller aldrig formand for partiet – højst minister.

I årevis har Messerschmidt ellers været nævnt som en mulig fremtidens mand, den dag hvor Kristian Thulesen Dahl ville takke af som partileder.

Men trods Messerschmidts åbenlyse talent for at udvikle ny DF-politik og store evner som kommunikator anser hverken Pia Kjærsgaard eller Kristian Thulesen Dahl ifølge Berlingskes oplysninger ham som en mand, der kan lede partiet. For som sagen fra Bruxelles afslører, er hans styrke hverken ledelse, organisation eller diplomati.

Mens han i dag ikke anses som et troværdigt bud på partiformand efter Thulesen Dahl, afhænger det meget af udfaldet af det kommende forløb i Messerschmidt-sagen, om Thulesen vil gøre ham til minister i en eventuel kommende regering med DF.

Balladen om Messerschmidt tog fart sidste år, da han kaldte sin partifælle i parlamentet, Rikke Karlsson, for en »lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles«, blot fordi hun bad om at måtte se regnskaber og bilag for de to fonde, Feld og Meld, som Morten Messerschmidt har været formand for, og som DF har modtaget EU-millionstøtte fra.

Balladen fik dengang Rikke Karlsson til at trække sig som DF-parlamentsmedlem, og lige siden har Messerschmidt præsenteret sig selv som personligt forfulgt. Han erklærede allerede i efteråret, at alt var foregået efter bogen, og at nogle »lugter blod«, og at det var som om, han bare skulle ned med »ned med nakken«. Men fakta i forløbet om de skandaliserede fonde fortæller en anden historie.

I maj fastslog EU-Parlamentets præsidium, at Meld og Feld med Morten Messerschmidt havde misbrugt knap tre mio. støttekroner. Og i sidste uge kunne Ekstra Bladet så fremlægge dokumenter indsendt til de franske myndigheder, der afslørede, at Messerschmidt i 2014 havde indsat to kolleger fra parlamentet, Rikke Karlsson og Jørn Dorhmann, som medlemmer af ledelsen i den omstridte EU-støttede fond Meld – uden at de selv anede det.

Dette fik i sidste uge Rikke Karlsson til at melde Morten Messerschmidt til politiet for identitetstyveri. Messerschmidt anklagede til gengæld Karlsson og Dohrmann for at lide af »hukommelsessvigt«. Onsdag meddelte han så pludselig sin afgang som formand for DFs gruppe i EU-Parlamentet med den begrundelse, at de trufne beslutninger ikke var ført til »protokols«.

»Det er simpelthen ikke godt nok, og det har jeg nu besluttet at tage konsekvensen af,« forklarede Morten Messerschmidt.

Messerschmidt tog beslutningen allerede i weekenden efter at have drøftet sagen med sin kæreste, bakkesangerinden Dot Wessman, og mandag tog han kontakt til den øvrige DF-ledelse for at meddele sin beslutning.

For nuværende handler det for DF-toppen om at isolere den giftige skandale til Messerschmidt selv. I efteråret slog Kristian Thulesen Dahl ring om partiets frontfigur i Bruxelles og bakkede op om Messerschmidts beslutning om, at han trods pres ikke ville udlevere regnskaber og bilag fra de omstridte fonde. I dag står Messerschmidt alene. Han må selv rede trådene ud – også i forhold til en mulig kommende politiefterforskning om identitetstyveri og dokumentfalsk, der kan skade hans politiske karriere yderligere – men i den grad også hans parti.