Messerschmidt er under fornyet pres

For anden gang på kort tid ser DFs Morten Messerschmidt ud til at skulle betale penge tilbage til Europa-Parlamentet. Denne gang ca. 120.000 kroner i forbindelse med lejen af en kampagne-skonnert.

Morten Messerschmidt afviser, at hans troværdig­hed er blevet svækket efter sagerne om forkert brug af EU-midler. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Først var det en million kroner for en fratrædelsesgodtgørelse, som EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidts (DF) europæiske parti, MELD, skulle betale tilbage.

Og nu kan han meget vel være på vej til at skulle betale yderligere cirka 120.000 kroner tilbage til Europa-Parlamentet for den meget omtalte leje af skonnerten Halmø til en kampagne i sommeren 2013.

Det står klart, efter at Europa-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, har indstillet til Præsidiet, at parlamentet kræver 120.700 kroner i støtte til lejen af Halmø betalt tilbage.

I indstillingen, som Berlingske er bekendt med, skriver Welle, at en række forhold »klart indikerer«, at kampagnen var en Dansk Folkeparti-event og ikke en EU-event.

Morten Messerschmidt bekræftede selv på Facebook i går, at han har modtaget et brev herom fra Klaus Welle, men han er stærkt uenig i konklusionen. Han vil derfor skrive til Præsidiet for at overbevise det om, at det ikke bør følge generalsekretærens indstilling, når det skal træffe sin beslutning mandag aften.

Messerschmidt fremhæver blandt andet, at projektet var godkendt på forhånd, samt at flere af Welles begrundelser virker »søgte«, og at man »slet ikke« tager højde for alt det materiale, som Messerschmidt har fremsendt om Halmø-projektet.

Materialet viser ifølge ham, at projektet handlede om EU, og at det europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD i høj grad blev promoveret.

»Noget af det, man påpeger, er, at man ikke mener, at MELD og FELDs logoer har været fremtrædende nok på turen, og det, vi har fremsendt, er blandt andet billeder af skonnerten med flag med MELD og FELDs logoer. Derfor virker det underligt,« siger Morten Messerschmidt til Berlingske.

At skonnerten skulle have været brugt til at føre valgkamp forud for kommunalvalget i 2013, hvilket vil være i strid med støtte­reglerne, kan Messerschmidt »slet ikke« genkende:

»Det handlede alt sammen om EU. Og ikke om kommunalpolitik.«

Så ingen på den skonnert har ført nogen form for kommunal valgkamp?

»Jeg har i hvert fald ikke hørt om det.«

»Fuldstændigt efter bogen«

Dansk Folkepartis stemmesluger er i det hele taget forundret over, at det er Præsidiet, som er domineret af de store partier – og dermed også Messerschmidts politiske modstandere – der skal tage beslutningen. Men det er fuldstændigt efter bogen, fortæller Europa-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke:

»Når der er stærke indikationer på, at der er behov for at undersøge noget, så har finansafdelingen en forpligtelse til at gøre det. Og så er det altid Præsidiet, som tager den endelige beslutning. Det er også Præsidiet, som beslutter at give støtten, så det er kun logisk,« siger Marjory van den Broeke til Berlingske.

Hun kan ikke udtale sig om den mulige tilbagebetaling af støtten til lejen af skonnerten, fordi Præsidiet først tager sin beslutning på mandag. Men MELD, som Messerschmidt er formand for, har allerede betalt en million kroner tilbage for en fratrædelsesgodtgørelse i 2014, der stred imod reglerne, og Marjory van den Broeke bekræfter, at parlamentet også kommer til at kigge MELDs 2015-regnskab efter i sømmene.

»En vis sum penge skulle betales tilbage for 2014, og parlamentets finansafdeling vil også kigge på 2015-regnskabet, når året er gået,« siger pressechefen.

Er klar til at betale tilbage

Morten Messerschmidt fastholder trods undersøgelserne af MELDs brug af EU-støtte­midler i såvel 2013 som 2014 og 2015, at der ikke er rod i økonomien:

»Jeg synes ikke, at det siger andet, end at i udgangspunktet er reglerne blevet fulgt, men så er der blevet truffet afgørelser, som går imod den almindelige praksis, der har været. I sagen om fratrædelsesgodtgørelsen er det stadigvæk min faste overbevisning, at fratrædelsesgodtgørelser bør afholdes efter samme konto som lønudgifter.«

Morten Messerschmidt understreger, at de 120.700 kroner straks vil blive betalt tilbage, hvis Præsidiet følger indstillingen fra generalsekretæren.

Hjemme i Danmark undersøger Europa-Nævnet, der også har støttet kampagnen med skonnerten med et betydeligt beløb, ligeledes sagen.