Messerschmidt afviser kirkefolks kritik: »Det svarer til, at jeg finder 1.000 pølsemænd eller folkepensionister, der mener det samme som mig«

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, er ikke imponeret over et åbent brev, hvor over 1.000 kirkefolk udtrykker en krads kritik af den førte udlændingepolitik.

Morten Messerschmidt mener ikke, det har noget med folkekirken at gøre, at 1.000 præster og andre med tilknytning til kirken udtrykker kritik af den førte udlændingepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen forskel på, om det er 1.000 kirkefolk eller 1.000 pølsemænd, der samler sig og udtrykker deres holdning i et åbent brev til regeringen og Folketinget.

Det mener Morten Messerschmidt (DF), som ikke giver meget for et åbent brev i Politiken og Kristeligt Dagblad, hvori 1.073 personer med tilknytning til folkekirken, heriblandt fire af landets biskopper, skriver under på en kras kritik af regeringens flygtningepolitik.

»De her præster er selvfølgelig hjertelig velkomne til at mene, hvad de vil, men deres præstegerning gør ikke deres mening mere kvalificeret. Det svarer til, at jeg finder 1.000 pølsemænd eller folkepensionister, der mener det samme som mig. Det ville der nok ikke være nogen, der ville blive særlig imponeret over,« siger næstformanden for Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt mener således ikke, at kirkefolkenes mening vejere tungere end andres.

»Prædikestolen er ikke en talerstol, så synspunkterne får ikke nogen særlig værdi af, at 1.000 præster har fundet sammen i et fælles standpunkt, der ligner noget, den yderste venstrefløj har formuleret,« siger han:

»Jeg kunne også sagtens finde 1.000 mennesker, som føler, at deres land er blevet forandret til ukendelighed som følge af indvandringen. Og så vil jeg glæde mig til at formulere et læserbrev og få det trykt i Politiken.«

»Det har intet med folkekirken at gøre«

I brevet, der er blevet sendt til regeringen og samtlige folketingsmedlemmer, udtrykker præsterne og de øvrige kirkefolk bekymring over det, de opfatter som en »dehumanisering« af Danmarks flygtningepolitik.

»Vi oplever, at retorikken over for sårbare mennesker er hård og ubarmhjertig, og må protestere mod den dehumanisering, der reducerer børn, unge, gamle, der allerede har så tunge erfaringer med sig, til problemer, vi vil af med, frem for at se dem som medmennesker, vi er forpligtet på,« lyder det blandt andet i brevet.

Til Politiken fortæller initiativtagerne til brevet, at det især er hjemsendelsen af syriske flygtninge, man finder ubærlig.

»Vi møder de her mennesker i vores arbejde, og vi kan næsten ikke bære tanken om, at de skal gå igennem mere. Det menneskesyn, som Danmark plejede at stå for, kan vi ikke få til at hænge sammen med det, der sker i øjeblikket«, siger sognepræst og initiativtager til brevet, Inger Magrethe Andersen, således til Politiken.

I brevet drages der desuden paralleller til Danmarks ageren under Anden Verdenskrig, hvor »Danmark før krigen lukkede grænsen for jødiske flygtninge og kun lod få politisk forfulgte tyske socialdemokrater og kommunister slippe ind«.

Heller ikke denne sammenligning får Morten Messerschmidt til at føle sympati med budskabet.

»Det er jo meget opfindsomt. Det er altid et eller andet med Nazityskland. Man skulle tro, at præster, der har så god tid til at læse, kunne være en smule mere opfindsomme, men det rækker fantasien åbenbart ikke til.«

Dansk Folkeparti slår sig op på at bære de kristne værdier videre – rammer det dig ikke, når 1.000 kirkefolk taler imod retningen i udlændingepolitikken?

»Ikke det fjerneste. Det er ikke kirken, der taler. Ingen i Danmark har beføjelse til at udtale sig på vegne af folkekirken. De her præster kan udtale sig på egne vegne og for deres nattesøvns skyld, og det er selvfølgelig dybt spændende, men det har intet med folkekirken at gøre,« siger Morten Messerschmidt.

Du giver ikke meget for det?

»Jeg ser det som 1.000 behjertede typer, der tilsyneladende har en fælles hobby. Og det ønsker jeg dem da al mulig held og lykke med, ligesom jeg glæder mig over, at nogle nyder at samle på frimærker, og at andre kan lide at gå i naturen.«

LÆS MERE