Merkel til danske studerende: Vær nysgerrige på verden

Forbliv nysgerrige på verden og forsøg at forstå, hvad andre kulturer og samfund kan. Den tyske kansler, Angela Merkel, opfordrer danske studerende til at drage ud i verden - både for deres egen skyld, men også for EUs skyld.

I må ikke stille jer tilfredse med verden, som den ser ud nu. I skal forblive nysgerrige, undersøge fremmede kulturer og være stolte af at være europæere. Sådan lyder budskabet til de mange fremmødte danske studerende på Københavns Universitet fra den tyske kansler, Angela Merkel, der tirsdag gæster Danmark.

»Man har ikke tidligere i historien haft mulighed for at besøge andre dele af verden. Udnyt det,« siger Merkel direkte henvendt til de danske universitetsstuderende, som hun samtidig opfordrer til at benytte sig af EUs udvekslingsordning for studerende, Erasmus.

Og hvis de studerende så kommer ud i verden, er det med et andet råd fra den tyske kansler:

»Forklar til folk på andre kontinenter, hvorfor I godt kan lide at leve i Europa,« siger hun og uddyber:

»Nogle gange finder vi hverken hinanden eller EU særlig strålende, men vi er stadig et temmelig acceptabelt sted at være.«

Det er ikke kun for de studerendes egen skyld, Angela Merkel opfordrer dem til at drage ud og blive klogere på andre kulturer og samfund.

»Resten af verden sover ikke. Mange andre lande vil gerne opnå det, vi har opnået. Så vi kan kun opretholde vores levestandard, hvis vi fortsat er hurtige og innovative. Og det er op til jer, der studerer nu, at sikre det,« siger Merkel fra talerstolen på Københavns Universitet.

»Forbliv nysgerrige på denne verden - og forstå, hvad de andre kan.«

Den tyske kansler brugte samtidig noget af sin taletid på at sætte to tykke streger under det gode forhold mellem Danmark og Tyskland. Hun betegner de to nabolandes forhold som »den bedste fase i vores fælles historie«.

Og dét udsagn er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) hurtig til at tilslutte sig:

»Jeg er glad for, at du har valgt at tage dig tid i dit travle skema til at tale med de studerende på dette prægtige universitet. Danmark og Tyskland er stærke partnere - jeg kan ikke se for mig, at relationerne mellem os har været bedre, end de er i dag. Vi deler fælles værdier og interesser. Vi tror på et Europa, hvor vi angriber vores fælles udfordringer sammen, og hvor vi tager fælles beslutninger,« siger den danske statsminister på Københavns Universitet.