Mere skov skal rette op på landbrugspakken

De Konservative vil plante skov og bruge særlige afgrøder til at skåne miljøet for den omstridte landbrugspakke, som blev vedtaget torsdag.

Rasmus Jarlov, miljøordfører for de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal rettes op på den omstridte landbrugspakke, der blev vedtaget torsdag. Det understreger De Konservative, som stemte for pakken, men for hvem den er et blødende sår – både politisk og miljømæssigt.

Som plaster på såret ønsker de Konservative, at der skal plantes mere skov, som kan nedbringe mængden af kvælstof, der udledes til vandmiljøet. Samtidig vil partiet øge brugen af afgrøder, som sås, men ikke høstes, og dermed opsamler kvælstof, så det ikke ender i åer og fjorde.

»Det er den slags initiativer, vi vil have sat i gang for at sikre, at kvælstofregnskabet ser bedre ud, når nu vi ved, at det er dårligere end det, der er oplyst,« siger Rasmus Jarlov, miljøordfører for de Konservative.

Partiets formand, Søren Pape, deltog torsdag i det første af det, der skal være en række forsoningsmøder mellem formændene for de borgerlige partier. Møderne skal med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord genskabe tilliden »i den blå familie«, og på dagsorden står bl.a. en tillægsaftale til landbrugspakken.

Konflikten mellem de Konservative og regeringen udspringer af, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) flere gange har oplyst Folketinget, at landbrugspakken vil gavne miljøet, og at mængden af kvælstof til havmiljøet allerede vil blive reduceret i år.

Men en gennemgang foretaget af Berlingske har vist, at regeringen kun kan få regnestykket til at gå i grønt plus allerede i 2016, fordi der er indregnet forhold, som ikke har noget med landbrugspakken at gøre, og fordi man har indregnet effekter fra tidligere år.

Aftale ændrer ikke på krav om ministerexit

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen ville torsdag ikke kommentere de Konservative ønsker til tillægsaftalen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forklarer, at han deltager konstruktivt i møderne om en tillægsaftale, men han forventer mere konkrete krav til indholdet af aftalen fra de Konservatives side.

Rasmus Jarlov vil ikke oplyse, hvor meget de Konservatives ønsker til en tillægsaftale vil koste, fordi det vil sætte partiet i en dårlig forhandlingsposition. Han understreger dog, at ingen tillægsaftale kan blive så god, at de Konservative opgiver kravet om, at Eva Kjer Hansen træder tilbage som minister.