Mere Emma Gad – mindre Paradise Hotel

Mai Mercado (K) Fold sammen
Læs mere
Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Med risiko for ufortjent at skære alle unge over en kam, så er der i øjeblikket rig mulighed for at blive forundret – og ja faktisk græmme sig over danske unge. Bare tænd for fjernsynet og se i diverse nyhedsudsendelser, hvordan udsendte reportere kan berette om unge – nærmest bedøvet af alkohol og i flere tilfælde stoffer – hærger og ødelægger de steder i Prag, hvor de befinder sig.

Hvis nyhedsudsendelserne ikke er nok, ruller der i øjeblikket – for tiende gang i øvrigt – en ny sæson af Paradise Hotel over skærmen. Her kan ligeledes ses unge, der skejer ud hver aften. Det medfører uansvarlig druk og hor, som af flere deltagere bliver nævnt som hovedårsagen til, at de deltager i programmet i det såkaldte mexicanske paradis.

At de unge selv fortæller til medierne, at de bare opfører sig i Prag og Mexico, som de plejer at gøre, når de slår sig løs herhjemme i Danmark, lader jeg tale for sig selv.

På Christiansborg kan og skal vi politikere selvfølgelig ikke blande os i, om de unge tager til Prag eller Mexico for at skeje ud.

Og selvom nogen sikkert vil beskylde mig for at være blevet gammel før tid, så vil jeg som folkevalgt politiker alligevel have lov til at råbe op.

Og det opråb håber jeg især, at forældrene til de unge mennesker hører. For hvor er I henne, mens jeres børn smadrer hotelværelser og i fuldskab optræder på en måde, der devaluerer dem som mennesker.

Det handler om opdragelse. Det er altså forældrenes rolle, at give deres børn værdier med i bagagen, som gør, at de slet ikke kan komme i tanke om at opføre sig, som det er tilfældet i Prag i øjeblikket – eller for den sags skyld på tv-optagelserne fra Mexico.

Det er også forældrenes opgave ikke at sende deres mindreårige børn til Prag, når de fra de andre år udmærket ved, hvad der foregår i den tjekkiske hovedstad.

Forleden læste jeg, at i løbet af en eneste aften måtte det tjekkiske politi sende 69 mindreårige berusede danskere hjem på deres hotelværelse – og der skal ikke meget logik til at regne ud, at der her kun er tale om toppen af isbjerget.

Det er ikke en skam – nærmere et krav at sige nej til sit barn under 18 år, når vedkommende kommer og fortæller, at de vil til Prag. På samme måde bør det være en forælders opgave at komme med stærke velmenende råd, når deres unge menneske er fyldt 18 år og vil af sted.

Udover i hjemmet kan fremtidens unge mennesker også påvirkes i skolen, som har en meget vigtig rolle, når det kommer til at danne og uddanne børn. Her skal der gøres op med den afslappede og ligegyldige holdning, som hersker blandt en stor del af eleverne. Denne lalleglade attitude skal erstattes af respekt og disciplin, så autoriteterne igen får en betydning. Skolerne og lærerne kan starte med at være bedre til at benytte de sanktionsmuligheder, der findes - eksempelvis eftersidning, som 85 pct. af skolerne aldrig eller sjældent benytter, ifølge en undersøgelse fra Skole & Samfund.

En stigende respekt for autoriteter vil helt sikkert falde i god jord blandt de danske betjente, som må bruge vinterferien i Tjekkiet for at skabe bare nogenlunde ro og orden frem for at udføre samme opgave her i Danmark. Og mon ikke også det tjekkiske politi, som dagligt melder om danskere, der begår røveri, hærværk og drikker absinth, som var det vand, vil være glade for danske unge, der kan opføre sig ordentligt?

Men det er altså først og fremmest forældrenes opgave at opdrage deres børn, og de kan begynde med at italesætte, hvor forkastelig den måde, unge danskere opfører sig på i Prag i disse dage er, når billederne ruller henover skærmen i nyhedsudsendelserne.

Derefter vil det måske være en idé at placere Emma Gads ”Takt og Tone” på børnenes hovedpude frem for en tablet, hvorfra Paradise Hotel kan streames og idoliseres.