Mens gassen væltede op af Østersøen, og regeringen talte om eksplosioner, gik Sofie Carsten Nielsen ud ad bagdøren og forsvarede sig på Facebook

På trods af den tilspidsede internationale situation fastholder den radikale leder, at statsminister Mette Frederiksen skal udskrive valg inden for den næste uge.

Tirsdag eftermiddag stod den på politisk »kongemagerdebat«, da Dansk Industri holdt topmøde i Royal Arena i København. På billedet Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, og De Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdagens debat mellem de tre udråbte kongemagere blev en smule forsinket, fordi partilederne først lige skulle ud til Royal Arena fra en briefing i Statsministeriet omhandlende det enorme gaslæk i Østersøen.

Men det lykkedes at få Lars Løkke Rasmussen (M), Inger Støjberg (D) og Sofie Carsten Nielsen (R) op på scenen til Dansk Industris topmøde.

De politiske taler under topmødet osede af valgkamp, men er der virkelig brug for valg i en tid, hvor den ene krise synes at lægge sig ovenpå den anden, spurgte ordstyreren.

»Synes du, tiden er til en otte måneder lang valgkamp, hvor det her fortsætter? For det synes jeg ikke. Jeg synes, vi skal få det valg,« sagde Sofie Carsten Nielsen.

Efter debatten kunne Sofie Carsten Nielsen sætte sig ned på forreste række i Royal Arena og overvære resten af showet, men bagefter stod pressen klar til at få uddybet, præcis hvorfor det er en god idé at fremprovokere et folketingsvalg midt i en af de mest højspændte internationale situationer, Danmark har stået i i mange år.

Men da programmet på scenen var overstået,  bevægede Sofie Carsten Nielsen sig ud gennem indgangen til scenen, hvor pressen ikke kunne følge med hende.

Sprængninger under vandet

Få timer senere holdt statsminister Mette Frederiksen (S) et kort pressemøde om gaslækket sammen med forsvarsminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Her gjorde ministrene det soleklart, at de tre lækager i de to forskellige rørledninger Nord Stream 1 og Nord Stream 2 var resultatet af bevidste handlinger, og at den danske regering samt det internationale samfund så på sagen med allerstørste alvor.

De sagde videre, at hullerne i den 12 centimeter tykke rørledning af stål og beton efter alt at dømme var forårsaget af eksplosioner.

Sofie Carsten Nielsen gentog dog kort efter pressemødet, klokken 22.30, på Facebook, at der er behov for et valg.

For der er kriser nok at tage af i øjeblikket, understreger hun.

»Derfor har vi ikke brug for en otte måneder lang valgkamp. Vi har brug for et valg. Så vi kan komme videre fra valgkamp. Og løse udfordringerne,« skrev hun.

Og ganske rigtigt så buldrer valgtrommerne i næsten øredøvende niveauer på Christiansborg.

Det skyldes fortrinsvis, at Sofie Carsten Nielsens eget parti, Radikale Venstre, i begyndelsen af juli besluttede sig for at give Mette Frederiksen et ultimatum:

Udskriv valg senest til Folketingets åbning 4. oktober eller bliv væltet, når Folketinget 6. oktober samles for første gang i den nye politiske sæson.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Sofie Carsten Nielsen, men dette har ikke været muligt.