Menneskeretschef skiftes ud efter Assad-besøg

Der skal vælges ny formand i Europarådets Parlamentariske Forsamling efter kontroverser om tidligere leder.

Den tidligere formand Pedro Agramunt fra Spanien forlod posten fredag efter flere kontroverser om blandt andet en rejse, han foretog i marts til Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag skal Europarådets Parlamentariske Forsamling stemme om, hvem der skal være formand for parlamentet året ud.

Den tidligere formand Pedro Agramunt fra Spanien forlod posten fredag efter flere kontroverser om blandt andet en rejse, han foretog i marts til Syrien.

Det er nu op til et absolut flertal i parlamentet at afgøre, om det skal være Stella Kyriakides fra Cypern eller Emanuelis Zingeris fra Litauen, der skal overtage posten.

Agramunt har tidligere nægtet at gå af. Men det var uacceptabelt, vurderede ledelsen i Europarådet, der blandt andet holder øje med menneskerettigheder i sine 47 medlemslande.

Den tidligere formand har om nogen været med til at kaste mudder ind Europarådets arbejde, vurderer Michael Aastrup Jensen (V).

»Faktisk mente man, at han skulle have trukket sig for lang tid siden,« siger han.

I marts besøgte den spanske politiker en russisk militærbase og mødte Syriens præsident, Bashar al-Assad.

Men det kom som en overraskelse for ham, at præsidenten pludselig dukkede op, har han tidligere forklaret. Besøget har skabt stor debat.

Derudover er der en verserende sag, hvor personer i parlamentet er anklaget for modtage bestikkelse mod at handle fordelagtigt på vegne af medlemslandet Aserbajdsjan.

»Det er ikke noget, der er beviser for, men hans navn bliver nævnt igen og igen i forhold til de anklager, der er,« påpeger Michael Aastrup Jensen.

Siden den tidligere formand gik af fredag, har britiske Roger Gale fungeret som formand.

/ritzau/