Mener Mette Gjerskov, at politikere fra blå blok har penge gemt i skattely?

Den tidligere S-minister savner borgerlige politikere, der tager afstand fra skattely og de historier fra Panama, der lige nu pibler frem over hele verden.

Foto: MATHIAS LOVGREEN BOJESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Gjerskov er gået på jagt.

Den tidligere minister og nuværende udviklingsordfører for Socialdemokraterne er på jagt efter både borgerlige og velhavende stemmer i debatten om de millioner af lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

I weekenden havde S-ordføreren et indlæg i Politiken, hvor hun under overskriften »De rige må tage afstand fra skattely« efterspurgte netop afstandtagen fra landets velhavere.

»Hvorfor sidder de rige i deres ghettoer og er passive? Synes de, det er ok at snyde fællesskabet? Bakker de op om banditter i habitter? Tag nu afstand,« lød det på politikerens Facebook, hvor hun delte sin kronik.

Du kan se opslaget her. Artiklen fortsætter nedenunder.

Jeg synes der er en beklagelig mangel på rige, som tager afstand fra skattely. Skattely er en trussel mod danskheden,...

Opslået af Mette Gjerskov på 10. april 2016

På Twitter gjorde Mette Gjerskov opmærksom på, at hun også savner borgerlige stemmer i debatten.

Søndag delte hun således en artikel om den britiske avis The Sunday Times, der havde lækket i alt 37.000 navne, som kan knyttes til selskaber oprettet af Mossack Fonseca.

»Er der mon nogen, vi kender? Synes, der har været så stille ovre hos blå stue og deres venner om Panama-papirerne,« skrev ordføreren.

Her kan du se tweetet fra Gjerskov, som blev sendt søndag ved 16-tiden. Artiklen fortsætter nedenunder

Men hvorfor skal rige mennesker tage afstand fra skattely? Og mener Mette Gjerskov, at politikere fra blå blok holder hånden over brugen af skattely eller ligefrem selv benytter det?

Politiko.dk fanger hende mandag over telefonen.

»Det er jo sagt lidt med et glimt i øjet i forhold til det groteske i, at alle jo ikke kan rende og tage afstand fra, hvad en eller anden lillebitte minoritet laver,« siger S-politikeren om den kronik, hun har skrevet i Politiken.

Den sidste linje i kronikken lyder: »Min opfordring er klar. Kære rige: tag offentligt afstand fra skattely«, og selvom det altså er skrevet »lidt med et glimt i øjet«, så savner Gjerskov fortsat blå og velhavende stemmer i debatten, forklarer hun:

»Jeg konstaterer bare, at det er som om, det er et rødt projekt, at skattely er helt rivende galt. I den blå regering diskuterer de mere, om man skal lukke de åbne skattelister, vi indførte,« siger hun og uddyber:

»Men mit indlæg skal du nok mere se som et forsøg på at få nogen ud af busken og sige, hvad de mener.«

Mener blå blok, at skattely er et problem?

Men tror du da, at der er nogen i blå blok, der har penge i skattely - er det det, du insinuerer?

»Næ, jeg konstaterer bare, at der var en meget interessant artikel i omløb, hvor den nuværende skatteminister (Karsten Lauritzen, red.) tilbage i 2011 sagde, at det var godt for de fattige, at der var skattely i en konkret sag. Den har jeg vist også tweetet på et tidspunkt. Og jeg spørger bare; er man (i blå blok, red.) enige i, at skattely er et problem? Det, synes jeg, er svært at se. Der kommer nogle fine citater lige nu. Men er man reelt enig i, at det er et samfundsmæssigt og globalt problem?«

Men man kan jo læse dit tweet som en insinuering af, at der er nogle danske borgerlige politikere, der har penge i skattely...?

»Nååå. Nej, det tror jeg ikke. Det har jeg ikke noget som helst belæg for at sige. Jeg kobler det med den her mærkelige trend med, at lovlydige muslimer skal tage afstand fra terror. Selvfølgelig gør de det. Ligesom man må gå ud fra, at helt almindelige lovlydige rige tager afstand fra skattely. Den politiske version af det er ikke en mistænkeliggørelse af, om nogen gør det ene eller andet, men en reel bekymring for, at der er nogen blå politikere, der ikke synes, det er et problem.«

Men når du selv fremhæver, at du synes, det er mærkeligt, at lovlydige muslimer skal tage afstand fra terror, er det så ikke også mærkeligt at bede lovlydige danske politikere om at tage afstand fra skattely?

»Jeg synes ikke, der er noget problem i at bede politikere om at handle aktivt i en politisk sag. Der, hvor det er sagt med et glimt i øjet, er, når det omfatter alle de rige.«

»Nedslående og nedbrydende«

Skal man så også bede politikere med muslimsk baggrund om at tage afstand fra terror?

»Jeg snakker ikke om, at det specielt er de blå partier, der skal tage afstand fra skattely. Men jeg konstaterer, at det har alle de røde jo gjort. Det er der, problemet ligger. Jeg synes godt, man kan være i tvivl om, hvorvidt blå partier synes, det her er et problem.«

Blå blok siger du. Men hvis man tager statsministeren, der vel er en slags frontfigur for den blå blok, så har han jo sagt, at det på alle måder er »nedslående og nedbrydende, at der er en trafik af formuer, der trækkes væk og som ikke underkastes beskatning. Det bliver jeg godt gammeldags sur, ærgerlig og irriteret over.«

»Ja, det har han. Men hvad har han så gjort?«

Hvad skal han gøre?

»Han skulle for eksempel lade være med at sætte spørgsmålstegn ved, om vi skal have åbne skattelister i Danmark. Der kunne man jo starte. Det er faktisk et af de allerbedste redskaber, der overhovedet er, til at undgå skattely og skattesvindel på tværs af grænser,« siger Mette Gjerskov og uddyber:

»Han har jo sat kraftigt spørgsmålstegn ved, om vi overhovedet skal have åbne skattelister. Hvis alle lande havde åbne skattelister, ville vi alle sammen vide, hvordan det kan være, at der er store virksomheder, der åbenbart ikke tjener en krone i vores respektive lande, så de ikke skal betale skat der, men til gengæld lægger indtjeningen i de lande, hvor alting er lukket. Jo flere lande, der har åbne skattelister, jo færre er mulighederne for at flytte tingene rundt.«

Venstre er imod de åbne skattelister og har tidligere meldt ud, at partiet vil afskaffe dem, når der kommer en politisk forhandling, som giver anledning til at bringe spørgsmålet op.