Mellem hygge, økologi og provokation

Det giver ikke anledning til bekymring hos fire danske politikere, at de skal deltage i arrangementer på Folkemødet få meter fra teltet, hvor Geert Wilders skal tale.

Det kan blive svært at genskabe den afslappede stemning fra folkemødet sidste år denne sommer, hvor der vil være et massivt politiopbud på grund af de højreorienterede talere, der har meldt deres ankomst. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere kontroversielle udlændinge i går meldte deres ankomst til Folkemødet på Bornholm, fortsatte den debat om ytrings­frihed, sikkerhedsopbud og politikfestivalens formål, som den hollandske islamkritiker Geert Wilders’ deltagelse har skubbet i gang.

Bornholms socialdemokratiske borgmester, Winni Grosbøll, afviste, at der skulle være en »legitim begrundelse« for at afvise Geert Wilders, hendes partifælle Mette Gjerskov opfordrede til at »ignorere tosserne«, og i sin blog på politiko.dk advarede SFs Özlem Cekic om, at »ekstremisterne er ved at voldtage ideen med Folkemødet«.

Debatten til trods vil den omdiskuterede hollænder diskutere ytringsfrihed i et telt på Danchells Anlæg i Allinge lørdag eftermiddag på Folkemødet. I de omkringliggende telte skal adskillige danske politikere samtidig diskutere emner som iværksætteri, økologi og patientsundhed. Mens de er enige om, at Wilders’ tilstedeværelse et stenkast væk ikke giver anledning til bekymring for egen sikkerhed, varierer synet på hans besøg.

Lejres borgmester, Mette Touborg (SF), der den pågældende eftermiddag vil sidde i Økologiens Telt for at debattere, hvordan man sikrer, at flere køber økologisk, ærgrer sig over, at det vil ændre ånden på Folkemødet.

»Det danske folkemøde, med den tradition det har nu, kommer til at tage en drejning. Jeg forstår godt, at man må ud og sige, at man ikke kan vælge, hvem der skal have lov til at komme eller ej. Men helt ærligt synes jeg, at Folkemødet bliver misbrugt som en platform til politisk provokation,« siger hun.

At sikkerheden uundgåeligt vil være skærpet, giver ikke anledning til bekymring, men Mette Touborg beklager, at det utvivlsomt vil blive synligt, at tingene ikke er, som de plejer på Folkemødet, der med hendes ord normalt er præget af »åbenhed og et trygt og hyggeligt miljø«.

Venstres iværksætterordfører, Jakob Engel-Schmidt, skal få telte væk drøfte iværksætteri med bl.a. Google og Innovationsfonden. Han kalder det afgørende, at myndighederne tydeligt får fortalt offentligheden, at sikkerhedsaspektet tages alvorligt:

»Jeg har tiltro til, at politiet garanterer for sikkerheden for alle, der deltager. Det er meget vigtigt, at myndighederne sørger for klart at kommunikere, hvor god sikkerheden er, så det her ikke bliver genstand for utryghed,« siger Jakob Engel-Schmidt, som kalder det »forstemmende«, hvis Wilders’ deltagelse medfører afbud fra andre.

»Stod det til mig, havde jeg ikke inviteret ham, og jeg har ingen fælles holdninger med ham, men han har ret til at ytre sig ligesom alle andre,« siger han.

»Wilders er totalt fejlcastet«

Lignende melding lyder fra de Konservatives regionsrådsmedlem og folketingskandidat Mette Abildgaard, som slet ikke var klar over, at et arrangement om madglæde på hospitalerne, som hun skal deltage i, falder sammen med Trykkefrihedsselskabets.

»Men det får mig ikke til at ændre det mindste på mine planer,« siger hun.

Socialdemokraternes formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen, skal deltage i samme debat. I hendes optik matcher Geert Wilders ikke hensigten med det danske folkemøde:

»Wilders er totalt fejlcastet til Folkemødet, der går ud på gennem dialog og samtale at finde løsninger på problemer i vores samfund. Her mødes man med paraderne nede og et glimt i øjet, men Wilders er derimod på en mission, der handler om konflikt, provokation og en konfrontatorisk stil,« siger hun i en skriftlig kommentar.