Melchior får De Radikales andet mandat i EU-Parlamentet

De Radikales Karen Melchior har erfaring fra byråd og en mange års erfaring fra Udenrigsministeriet.

Karen Melchior sammen med Sofie Carsten Nielsen og Ida Auken ved Radikales valgfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

De Radikales andet mandat i EU-Parlamentet går til Karen Melchior, viser fintælling. Spidskandidat Morten Helveg Petersen tager det første mandat.

Den 52-årige spidskandidat Morten Helveg Petersen fik flest personlige stemmer af Radikale Venstres kandidater. 97.667 satte et personligt kryds ved politikeren, og han har dermed fået sjetteflest personlige stemmer.

Den mindre kendte Karen Melchior får 17.292 personlige stemmer.

Morten Helveg Petersen har siddet i Europa-Parlamentet siden 2014, og før det har han siddet i Folketinget. Det forlod han i 2009, efter at han tabte en intern kamp om at blive partiets næstformand til partiets nuværende leder, Morten Østergaard.

Den 38-årige Karen Melchior har derimod ingen erfaring fra Europa-Parlamentet, men hun har tidligere arbejdet i Udenrigsministeriet og også for ministeriet i udlandet.

Blandt andet taler hun flydende fransk, hvilket hun kan bruge i EU-sammenhæng. Desuden har hun erfaring fra lokalpolitik, da hun er valgt til Borgerrepræsentationen i København. Hun tog dog orlov fra 9. maj.

Allerede søndag aften blev det offentliggjort, at Radikale Venstre går fra et til to mandater i Europa-Parlamentet.

Andre partier, der kan juble over søndagens resultat, er Venstre, der går fra to til fire mandater, og SF, der går fra et til to mandater.

Hos Venstre bliver det spidskandidat Morten Løkkegaard, Søren Gade, Asger Christensen og Linea Søgaard-Lidell, der får pladserne.

Linea Søgaard-Lidell skal dog vente lidt med at få sin plads, da der er tale om det 14. mandat, som Danmark først får, når Storbritannien er ude af EU.

I Venstre finder man de helt store stemmeslugere – Løkkegaard og Gade. De får over 200.000 personlige stemmer hver.

Hos SF tager spidskandidat Margrete Auken den ene plads, mens Karsten Hønge er valgt til plads nummer to. Da han også stiller op til folketingsvalget, har han dog valgt at takke nej til pladsen i EU. Pladsen går i stedet til den til 21-årige Kira Marie Peter-Hansen.

/ritzau/