Medlemmer er utilfredse med SF-top

Der er større frustration og utilfredshed over partiets top i SF end i andre partier, viser en undersøgelse. Det skal vi tage alvorligt, siger formandskandidat Astrid Krag.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens formandskampen mellem Astrid Krag og Annette Vilhelmsen raser, viser en ny undersøgelse, at SF lider af en udbredt fremmedgørelse, frustration og utilfredshed med partitoppen blandt partiets medlemmer. Det skriver Information.

43 procent af medlemmerne har således inden for det seneste år overvejet at melde sig ud af partiet. Det tilsvarende tal for de ligeså kriseramte partier, Socialdemokraterne og Konservative, er kun på henholdsvis 21 og 29 procent.

- SFs medlemmer er faktisk ikke splittet specielt meget, hverken når det drejer sig om økonomiske og værdimæssige spørgsmål. Men de reagerer mod partitoppen, fordi de er blevet holdt uden for i så lang tid. Og fordi det måske er lidt hårdt at finde ud af, hvad det koster at være i regering. Men de er ikke blot lidt pigesure over at være blevet holdt uden for. Spørgsmålet er, om partitoppen respekterer den kultur, som der har været i partiet. Medlemmerne havde forventet noget mere inddragelse, siger lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Karina Kosiara-Pedersen, til Information.

Hun har sammen med Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab, udført en endnu ikke offentliggjort undersøgelse kaldet »Danske partimedlemmer 2012«, som blandt andet kortlægger partimedlemmernes holdninger til en række spørgsmål.

SFs medlemmer udmærker sig ved at være mere uenige med deres partis politik i forhold til andre partiers medlemmer. Til TV 2 News siger Astrid Krag, sundhedsminister og kandidat til formandsposten i partiet:

- Vi skal tage undersøgelsen alvorligt, og derfor har jeg også lagt et program frem for, hvordan man sikrer, at alle medlemmer bliver hørt, og hvordan vi trækker på den store viden, der ligger i hele partiet. Det skal vi benytte os af i meget højere grad end i dag, siger hun og erkender, at SFs ledelse, som hun selv er en del af, ikke har været god nok til at inddrage medlemmer hidtil.

Spørgeskemaundersøgelsen blev gennemført i april, og i alt 4.775 af SFs 15.108 medlemmer har deltaget.