Medie: Thyra Franks plejehjem blev ikke overbetalt

Budgettet på Thyra Franks plejehjem "Lotte" lå ifølge Radio 24syv på niveau med kommunalt gennemsnit.

Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Plejehjemmet "Lotte" på Frederiksberg i København, som ældreminister Thyra Frank (LA) var leder af fra 1988 til 2011, blev ikke overbetalt. Det fortæller Radio24syv.

Plejehjemmet modtog i 2011, hvor Thyra Frank stoppede som forstander, 1559 kroner i døgnet for hver af de 23 ældre, der boede på plejehjemmet, oplyser Radio24syv.

Radiokanalen sammenligner det tal med en undersøgelse fra Kommunernes Revision fra 2008.

Den undersøgelse viste, at en plads på et kommunalt plejehjem kostede 1670 kroner i døgnet, inklusiv moms. Det er 111 kroner mere i døgnet end på Thyra Franks plejehjem.

Ifølge Radio24syv gælder opgørelsen fra Kommunernes Revision den samme type ældre, som boede på "Lotte". Det vil sige en ældre med brug for mere end 3,8 timers pleje og hjælp i døgnet i gennemsnit.

Per Nikolaj Bukh, professor i kommunal økonomistyring ved Aalborg Universitet, har gennemgået 2008-rapporten:

- Det "Lotte" kostede per beboer, ligger i den høje ende, hvor der skal være mest pleje, men det er der mange pladser, der koster, siger han til Radio24syv.

Kommunernes Revision undersøgte i 2008 udgiftsniveauet i 41 botilbud med 1003 beboere i 24 kommuner og nåede frem til, at kommunerne brugte mellem 1465 og 1746 kroner i døgnet på at passe de plejehjemsbeboere, der havde brug for mest hjælp.

Gennemsnittet blev udregnet til 1595 kroner. Med moms blev det til 1670 kroner.

På baggrund af disse beregninger besluttede Folketinget, at friplejehjemmene skulle betales med op til 1660 kroner i døgnet for de gamle, der havde brug for mest hjælp.

Altså 101 kroner mere end "Lotte" blev betalt i 2011, da Thyra Frank forlod plejehjemmet, oplyser Radio24syv.

Per Nikolaj Bukh har ikke gennemført egne beregninger af økonomien på Plejehjemmet "Lotte", men gennemgået rapporten.

På den baggrund siger han til Radio24syv, at Thyra Franks plejehjem "lå inden for det spænd, hvor Kommunernes Revision vurderede, at dér lå kommunale plejehjem."

Socialdemokratiet har med tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) i spidsen de seneste uger anklaget Thyra Frank for, at hendes plejehjem kun var en succes, fordi det var overbetalt i forhold til de kommunale plejehjem.

Plejehjemmets store budget var grunden til, at der var råd til hygge, god mad og vin til måltiderne, har det lydt.

Den kritik fastholder Socialdemokratiet, der ikke anerkender regnestykket fra Radio24syv.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser til Ritzau, at der ikke findes opgørelser, der gør det muligt at sammenligne økonomien for alle landets plejehjem år for år.

Derfor kan spørgsmålet ikke afgøres endegyldigt med et opslag.

Radio24syv har i stedet forsøgt at finde svaret ved at sammenligne prisen på en plads på "Lotte" med priserne i rapporten fra Kommunernes Revion.

Kommunernes Revision er en selvstændig institution under Kommunernes Landsforening.

/ritzau/