Medie: Miljøstyrelsen tjekker mulige fejl i vandprøver

Der kan være fejl i vandprøver fra 2012-14, oplyser Miljøstyrelsen, som nu tjekker prøver, skriver Altinget.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal forklare, om vandmiljøet forværres. Det viser tal om koncentrationen af klorofy i danske fjorde og havområder. Tallene er endnu ikke offentliggjort. Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen/scanpix/ Fold sammen
Læs mere

Miljøstyrelsen oplyser, at der kan være fejl - mulige »afvigelser« - i analyser af ferskvand, som er taget fra 2012 til 2014. Der kan også være »uregelmæssigheder« i marine prøver (af havvand) fra samme periode.

Det kan ifølge Altinget betyde, at der i værste er fejl i vandplaner og landbrugspakken. Men det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne, understreger Miljøstyrelsens vicedirektør, Mads Leth-Petersen.

Oplysningen bekymrer dog Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er jo årstal, der er brugt i grundlaget for vandplanerne og i landbrugspakken. Så det er rigtigt vigtigt, at man kan stole på de tal,« siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup.

Altinget oplyste for nylig om højere algeniveau i fjorde og havområder. Tallene tyder på, at vandmiljøet forværres på tredje år.

Derfor bad Danmarks Naturfredningsforening Folketinget om at udsætte målrettet regulering af landbrug, indtil man kender vandmiljøets tilstand.

Miljøstyrelsens melding kommer som status efter et serviceeftersyn af flere laboratoriers analyser af kvælstof- og fosforprøver. Det blev sat i gang efter fejl i metoden bag prøver fra ALS Danmark fra 1. januar 2016 til begyndelsen af 2017.

Derfor er årsrapporten for 2016 fra Det Nationale Overvågningsprogram (Novana) udskudt til begyndelsen af 2018.

Efter fejlene påpegede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at perioden ikke har været afrapporteret. Derfor har det ikke indgået i reguleringen af landbruget.

Miljøstyrelsen undersøger nu, om det handler om metodefejl, der kan give problemer tilbage til 2012. Viser der sig fejl, kan det kun trække i den forkerte retning. Det vil sige, at udledningen af kvælstof og fosfor kun kan have været undervurderet.

/ritzau/