Medie: Direktør stod bag central MRSA-sletning

En intern mail viser, at det var Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, der fjernede DTU-anbefaling i MRSA-sag. Socialdemokratiet kræver, at fødevareminister Esben Lunde Larsen laver ny redegørelse.

Den smitsomme MRSA-bakterie har spredt sig under skiftende ministre. Manglende indsats viser, at Danmark ikke er rustet til at bekæmpe MRSA, mener professor. (Foto: Camilla Rønde/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Det var Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, der fjernede centrale dele af en DTU-anbefaling om MRSA-smitte.

Det viser interne mails og dokumenter, som Folketinget ifølge TV 2 har fået udleveret.

Sagen handler om DTUs anbefaling, om at MRSA-smitte skulle begrænses ved at indføre en såkaldt "top down approach" med fokus på avlsbesætninger.

I en mail, som TV 2 har læst, fra 11. juni 2012 fremsender en embedsmand »Pers rettelser til udkastet«.

Det er i de rettelser, at anbefalingen forsvinder fra den endelige rapport, der senere landede på folketingspolitikernes bord.

S: Mail renser tidligere S-minister

Mailen viser tydeligt, at det - modsat fødevareminister Esben Lunde Larsens (V) fremstilling - ikke var med ønske fra daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Det siger partifællen og fødevareordfører Simon Kollerup.

»Det fremgår meget tydeligt, at Fødevarestyrelsen aktivt har slettet anbefalingen fra den daværende minister, mens selve departementet har været involveret i sletningen og i hvert fald ikke har orienteret sin minister om at en vigtig anbefaling var taget væk.«

Den nye drejning i sagen får Socialdemokratiet til at kræve, at Esben Lunde Larsen sender en skriftlig redegørelse til Folketinget om forløbet i hele sagen.

»Den her sag har udviklet sig til at blive en meget alvorlig sag for Esben Lunde Larsen. Som minister skal man give Folketinget et retvisende billede, og det har Esben Lunde Larsen ikke gjort,« siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

SF: Vi skal have ryddet godt og grundigt op efter denne sag

Hos SF er fødevareordfører Trine Torp rystet.

Nu handler MRSA-sagen om, hvorvidt man kan have tillid til embedsværket, siger hun i en pressemeddelelse.

»Jeg er rasende over, at selveste veterinærdirektøren har fjernet centrale anbefalinger uden at gøre ministeren opmærksom på det forhold. Det er under al kritik og jeg ser frem til en redegørelse fra Esben Lunde Larsen. Vi skal have ryddet godt og grundigt op efter denne sag. Det skylder vi forbrugerne og det skylder vi også offentligheden, som skal have tillid til embedsværket,« siger Trine Torp i pressemeddelelsen.

Esben Lunde Larsen skal i samråd i sagen 16. november.

/ritzau/