Medie: Bagmandspolitiet kræver fængselsstraf – Morten Messerschmidt og Venstre-ansat er nu officielt tiltalt

Efter at have fået ophævet sin immunitet er Dansk Folkepartis næstformand nu reelt tiltalt for flere forhold. Også en medarbejder i Venstre er tiltalt. Det skriver Ekstra Bladet.

Morten Messerschmidt er nu officielt tiltalt for svindel og dokumentfalsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Morten Messerschmidt, næstformand for Dansk Folkeparti, er nu officielt tiltalt for svindel og dokumentfalsk. Det sker, efter at Folketinget har ophævet hans immunitet.

Det skriver Ekstra Bladet, der har fået aktindsigt i anklageskriftet.

Ifølge Ekstra Bladet er Morten Messerschmidt tiltalt for svindel med EU-midler i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Skagen i 2015 samt for at have medvirket til, at der blev afgivet falske underskrifter i den forbindelse.

Sagen har været undervejs i årevis, og 27. april stemte Folketinget for at ophæve Morten Messerschmidts immunitet, så der kunne rejses tiltale.

Morten Messerschmidt selv nægter sig skyldig i alt.

Ifølge Ekstra Bladet kræver Bagmandspolitiet fængselsstraf til Morten Messerschmidt.

Avisen skriver også, at Bagmandspolitiet kræver fængselsstraf til en medarbejder i Venstre. Årsagen er dokumentfalsk i Meld-sagen og svindel med EU-midler.

Medarbejderen er ifølge Ekstra Bladet tidligere assistent for Morten Messerschmidt.

Centralt sommergruppemøde i Skagen

Sagens omdrejningspunkt er som beskrevet Dansk Folkepartis sommergruppemøde i Skagen i august 2015. Her skulle Morten Messerschmidt angiveligt have brugt EU-støttekroner på aktiviteter, der ikke er »tværnationale europapolitiske aktiviteter«, hvilket ellers er et krav. Det afdækkede Ekstra Bladet tilbage i 2016.

Avisen beskrev, hvordan Morten Messerschmidt skulle have foregivet, at hans europæiske alliance Meld holdt en todages sommerkonference i Skagen med fokus på EU-temaer som »Schengen, social dumping etc.«.

Han oplyste dog ikke til EU, at Dansk Folkeparti på samme lokation og tidspunkt afholdt sit årlige sommergruppemøde, skrev Ekstra Bladet.

På den måde betalte EUs kasse en udgift på cirka 98.000 kroner for Dansk Folkeparti. Og det er de penge, som Morten Messerschmidt nu er tiltalt for at have svindlet med.

Morten Messerschmidt blev anmeldt til politiet i august 2016 og har været undersøgt af EUs kontor til bekæmpelse af svig, Olaf. I oktober 2019 blev sagen overdraget til det danske bagmandspoliti.

Morten Messerschmidt sagde 15. april til Berlingske, at han ikke forventer, at tiltalen vil få betydning for hans fremtid i Dansk Folkeparti.

»Indtil videre har jeg mødt en fantastisk opbakning og varme fra mine kolleger, både Kristian (Thulesen Dahl, red.) og mange andre.«

Mange har spekuleret i, om du skal være ny formand i partiet. Kan du se det lade sig gøre efter den nyopståede situation?

»Jeg har altid afvist den snak, fordi vi har en glimrende formand, og det er Kristian. Derfor er det – stadig – utidigt at tale om.«

Kan du fortsætte som næstformand?

»Ja, folketingsgruppen afgør, hvem der skal være næstformand i Dansk Folkeparti, og jeg har indtil videre kun fået positive og varme henvendelser.«

Hvorfor giver det mening at have en tiltalt næstformand til at sidde i Dansk Folkeparti, som i forvejen kæmper en kamp efter valgnederlaget i 2019, og som stadig kæmper i meningsmålingerne nu?

»Man er efter retsplejeloven uskyldig, indtil man er dømt. Både jeg og min advokat vil arbejde med den her sag med en forventning om frifindelse,« lød det altså fra Messerschmidt i april.

/ritzau/

Opdateres …

Berlingskes nyhedsvarsel

Et nyhedsvarsel dækker over en pludseligt opstået historie, hvor Berlingske ikke nødvendigvis har alle oplysninger med det samme. Vi opdaterer historien, så snart der er flere informationer. Derfor er det en god idé at vende tilbage til historien om kort tid.