May på charmeoffensiv hos Løkke: En venskabelig skilsmisse, et dansk savn og »a nice lunch«

Den britiske premierminister, Theresa May, besøgte mandag statsminister Lars Løkke Rasmussen til en snak om den forestående skilsmisse fra EU.

Den britiske premierminister, Theresa May, besøgte mandag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det var med silende regn og et Marienborg klædt i efterårsfarver som bagtæppe, at den britiske premierminister, Theresa May, mandag aflagde et ganske kort visit hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

May er på charmeoffensiv hos Storbritanniens tætte EU-partnere forud for EU-topmødet senere på måneden, og det indebærer et besøg hos den danske statsminister.

Over det, Lars Løkke Rasmussen med et løkkesk grin betegnede som »a nice lunch«, gav den konservative premierminister sin danske kollega en status på Storbritanniens foreløbige planer for landets forestående exit fra EU.

Menuen lød i øvrigt på carpaccio med æbler fra haven, pighvar og årstidens bær.

Lars Løkke Rasmussen indledte pressemødet på Marienborg med at understrege, at de bilaterale relationer mellem Danmark og Storbritannien er stærke, og at han havde haft »fremragende snakke« med Theresa May.

»Jeg må sige, at jeg synes, det er tragisk, at Storbritannien forlader EU. Men briterne har taget deres beslutning, og den respekterer vi selvfølgelig. Og der er ingen vej uden om skilsmissen,« sagde Løkke og kiggede direkte på Theresa May, da han tilføjede:

»Men jeg kan forsikre jer om, at vi vil savne jer, når I forlader os.«

En venskabelig skilsmisse

Lige nu forholder sig Danmark sig afventende i forhold til, hvad Storbritannien præcis vil have ud af forhandlingerne med EU om landets udtræden af unionen.

»Fra vores side – den danske side – vil jeg gerne understrege, at Danmark vil have Storbritannien og EU til at forblive så tætte som overhovedet muligt i fremtiden. Vi bør sigte efter en venskabelig skilsmisse. Det vil være vores udgangspunkt for de kommende forhandlinger,« sagde Lars Løkke Rasmussen og fastslog:

»Selvfølgelig skal en aftale have balance mellem rettigheder og pligter. Lige nu er Storbritannien stadig medlem af EU. Og jeg synes, det er vigtigt at understrege det.«

Vigtig handelspartner

Storbritannien er en særdeles vigtig handelspartner for Danmark og resten af EU-medlemslandene, og derfor bliver spørgsmålet om, hvordan en fremtidig handelsaftale skal skrues sammen, et af de afgørende punkter i forhandlingerne om Brexit. Theresa May har på det seneste anlagt en hård tone i forhold til, hvad Storbritannien vil kræve af fremtidens forhold med EU.

Hun har før sendt signaler i retningen af, at hun vil bremse den vandrende arbejdskraft ind i Storbritannien. Og på den konservative partikongres i Birmingham for en uge siden slog hun fast over for sit bagland, der traditionelt er præget af stor EU-skepsis, at Storbritannien selv vil bestemme, hvordan indvandringen til landet kontrolleres, ligesom hun betonede, at briterne »vil have frihed til at vedtage vore egne love«.

De 27 andre EU-lande har meldt klart ud, at fuld adgang til det indre marked for Storbritannien kræver respekt for arbejdskraftens fri bevægelighed for EU-borgere.

Et blomstrende forhold

Theresa May understregede på pressemødet med Lars Løkke Rasmussen, at handlen mellem Storbritannien og Danmark er vigtig, ligesom de to lande i hendes øjne er »vigtige sikkerhedspartnere«.

»Jeg ønsker at bygge videre på dette i de kommende år og hjælpe vores bilaterale forhold til at blomstre,« lød det fra den britiske premierminister, inden hun fastslog:

»Storbritannien forlader EU, men vi vender ikke ryggen til Europa. Og vi vil opretholde vores stærke, positive relationer til vores europæiske partnere som Danmark. Og jeg er indstillet på at gøre netop dette.«

Theresa May skulle efter besøget hos Lars Løkke Rasmussen videre til den hollandske premierminister, Mark Rütte.

Den rette balance

Efter pressemødet stillede Løkke op til en kort presseseance, hvor han særligt blev spurgt til, hvilke pligter der i hans øjne skal følge med de rettigheder, Storbritannien vil gå efter i det fremtidige samarbejde med EU.

»Det kan man ikke svare på, før man ved, hvad det er for nogle rettigheder, Storbritannien gerne vil have. Man kan sige, at det handler om at finde en balance, men indtil videre ved vi jo slet ikke, hvad det er, Storbritannien ønsker.«

Hvad er i Danmarks interesse, at de skal være med i – hvilke rettigheder og pligter skal de påtage sig?

»Vi er en lille nation, der har vundet vores rigdom ved at samhandle med resten af verden. 70 procent af vores eksport går til det indre marked, inklusiv Storbritannien. Storbritannien er en stor samhandelspartner. De betyder rigtig meget i forhold til vores lægemiddelindustri og i forhold til hele vores fødevaresektor for bare at nævne nogle områder,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Og der er det klart, at der er det selvfølgelig i dansk interesse, at vi har den samme frie adgang til alle kølediskene og alle de lægepraksis, og hvad der ellers findes i Storbritannien, også efter Storbritannien har forladt EU. Det siger sig selv.«

Ingen grund til panik

Eksporten til Storbritannien er faldet. Hvor bekymrende synes du, det er?

»Det er klart, at den britiske folkeafstemning har skabt usikkerhed. Hvad bliver Storbritanniens fremtidige relation til Europa og det indre marked? Det skaber nervøsitet. Og det er også det, der er baggrunden for, at pundet er faldet,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der tilføjede, at der ikke er meget for Danmark at gøre i situationen andet end »at understrege et par ting«:

»Nemlig at Storbritannien stadig er medlem af EU, og at premierministeren jo også her i dag klart understregede, at hun ønsker, at Storbritannien skal leve op til alle pligter og gøre brug af alle rettigheder, indtil skilsmissen er på plads. Så der er ingen grund til at gå i panik nu.«

»Der er også et klart signal fra den britiske premierminister om, at hun ønsker at have et så tæt forhold til Europa som overhovedet muligt. Det er et synspunkt, jeg deler. Vi har stor eksport til Storbritannien, og det ville være en glæde, hvis Storbritannien kunne forblive en aktiv spiller på det indre marked efter skilsmissen,« lød det fra den danske statsminister.

Ingen norsk kopi

Lars Løkke Rasmussen blev også spurgt til, om der var noget nyt i de planer, Theresa May præsenterede ham for.

»Det ville være for meget at påstå,« mente Løkke.

Han fortalte dog, at Storbritannien lægger op til en helt ny model for et EU-samarbejde, der eksempelvis ikke minder om den, Norge har med EU.

»Det, der står ret klart, er, at der ikke er en ambition om at kopiere noget kendt – vi tager lige den norske, eller vi tager noget andet. Der bruger man en del kræfter i Storbritannien nu på at finde ud af, hvad det egentlig præcis er for en relation, man gerne vil have. Og vi kan jo ikke komme videre, før Storbritannien har gjort det arbejde,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!