Maskerede mænd kravler gennem hegnet til omstridt udrejsecenter. Nu vil V have ministre på banen: »De skal stå skoleret overfor Folketinget«

Videomateriale viser maskerede mænd kravle ind og ud gennem hegnet til Udrejsecenter Kærshovedgård. Nu kalder Venstre to ministre i samråd.

 
Coronakrisen har forsinket regeringens udspil til et nyt udrejsecenter, som de blå partier har efterspurgt længe. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maskerede mænd kravler ind og ud gennem hegnet, der omkranser Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast i Midtjylland.

Det viser videomateriale, som B.T. og TV 2 er i besiddelse af.

TV 2 skriver, at situationen ifølge Venstre er uholdbar for borgerne, der bor i nærheden af centret. Derfor kalder partiet nu justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om sagen.

»De skal stå skoleret overfor Folketinget og fortælle os, hvad de rent faktisk har tænkt sig at gøre for at få de her mennesker til at rejse hjem og få kriminaliteten i området til at falde,« siger integrations- og indfødsretsordfører Morten Dahlin (V) til TV 2.

Mange beboere på Kærshovedgård har opholds- og meldepligt, og ifølge TV 2 vides det ikke, om mændene på videomaterialet er beboere, og hvorfor de kravler gennem hegnet.

B.T. skriver, at der er tale om beboere, og at de på denne måde kan omgå udrejsecentrets kontrol med deres færden. Ifølge begge medier er det sket adskillige gange, at personer er kravlet gennem hegnet.

På Kærshovedgård bor afviste asylansøgere og personer, der er udvist ved dom eller er i Danmark på tålt ophold.

Ifølge B.T. er der omkring 300 beboere på udrejsecentret, og i perioden 15. december 2020 til 24. marts 2021 er der rejst 59 sigtelser mod beboere. Sigtelserne drejer sig primært om tyveri, men også vold, hærværk, narkosalg, trusler og brud på våbenloven.

Ny løsning på vej

Kærshovedgård er flere gange blevet debatteret på Christiansborg. Senest under partilederdebatten i Folketingssalen 13. april.

Da partiformand Søren Pape Poulsen (K) under debatten gik på talerstolen, sagde han, at Kærshovedgård skaber utryghed i byerne omkring udrejsecentret.

Ifølge ham skal der findes en ny løsning.

»Der er ikke kommet nogen ny løsning. Statsministeren siger, at regeringen har travlt med coronasituationen. Det anerkender jeg. Men det er ikke mit indtryk, at udlændingeministeren har været lagt ned af coronarelaterede opgaver. Jeg vil gerne spørge, hvornår vi får en diskussion om et nyt udrejsecenter,« lød det fra Søren Pape Poulsen.

Efterfølgende lød det også fra statsminister Mette Frederiksen (S), at der skal findes en ny løsning.

I et skriftligt svar til TV 2 lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, at situationen er »uholdbar«, og at regeringen arbejder på at fjerne kriminelle udlændinge fra Kærshovedgård. Regeringen forventer, at den inden sommerferien vil præsentere en løsning.