Martin Krasnik: »De har udvist grotesk uansvarlighed. De er ligeglade. Og de er vores ledende politikere«

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

Foto: Malene Anthony, Asger Ladefoged, Olafur Steinar Gestsson, Sara Gangsted. Fold sammen
Læs mere

Velkommen til denne uges politiske ugepost - dit ugentlige overblik over, hvad der er sket i dansk politik.

Der er sket en hel del vigtige ting i dansk politik. Men vi begynder denne ugegennemgang med en historie, der fik smilene frem en flere steder fredag morgen.

Her kunne Ekstra Bladet nemlig fortælle, at der er udbrudt »fitness-krig på Borgen«.

Ifølge Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Dan Jørgensen, lyder Liberal Alliances finansordfører - og tidligere OL-medaljevinder i kuglestød Joachim B. Olsen - »som et polsk nedrivningsfirma«, når han træner.

Det sker tilsyneladende, når LAeren træner med meget tunge vægte og efterfølgende lader dem falde ned på gulvet. De stød, det giver, forplanter sig til kontorerne på 2. sal, hvor blandt andre S-formand Mette Frederiksen har kontor.

»Mette Frederiksen har været oppe to gange og beklage sig over, at hendes lamper i loftet gyngede,« fortæller Joachim B. Olsen i begyndelsen af en artikel, hvor Joachim B. Olsen og Dan Jørgensen godmodigt driller hinanden:

»Jeg har flere gange overværet Dan Jørgensen i at lave burpees (En slags englehop, red.) og det gungrer en del skal jeg love for. Han er jo ikke nogen sylfide,« siger LAeren for eksempel, hvortil socialdemokraten blandt andet svarer:

»Jeg er fuldstændig lydløs, som en jægersoldat, der sniger sig gennem skoven. Hvis du vil læse en kompliceret rapport, så skal du gå med mig op og træne, fordi der er helt stille.«

Læs hele historien hos Ekstra Bladet her. Den er ret sjov.

Krasnik: Løkke, Hjort og Jensen er hovedansvarlige for Skat-skandalerne

Fra en historie med glimt i øjet til én om tabte milliarder og adskillige skandaler. Og en chefredaktør, der anklager landets politiske top for uansvarlighed, årelangt angreb på velfærdsstatens blodsystem og undergravelse af borgernes tillid til staten.

Tirsdag kom det frem, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu er klar til at nedskrive danskerne og virksomhedernes gæld med 80 milliarder kroner. Den historie stod at læse i Politiken.

Nedskrivningen af danske borgere og virksomheders gæld kommer efter de seneste års skandaler i Skat, der blandt andet tæller:

  • Udenlandske kriminelle har lænset Skat for 12,3 mia.
  • Systemet for ejendomsvurderinger er brudt sammen.
  • Inddrivelsen af danskernes gæld til staten er gået i stå.

Alligevel - og på trods af, at Rigsrevisionen og Statsrevisorerne sammen med utallige eksperter ad flere omgange har udtalt sønderlemmende kritik - er ingen af de ni ansvarlige ministre blive stillet til ansvar.

Det blev kraftigt kritiseret i Berlingske fredag:

»Vi snakker om et systematisk sammenbrud af dimensioner, som vi ikke har set før i Danmark. Det er på så mange forskellige områder og til så mange milliarder, at det her kræver en egentlig undersøgelseskommission, som er det mest indgribende undersøgelsesværktøj,« sagde Rasmus Kristian Feldthusen, der er juraprofessor ved Københavns Universitet, i Berlingske.

Skiftende skatteministre blev ved med at tale positivt om det skandaleombruste EFI-system, selv om det var ved at køre af sporet. Det var Karsten Lauritzen (V), der i sidste ende trak stikket på det fælles inddrivelsessystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt, Ólafur Steinar Gestsson, Erik Refner, Jens Nørgaard Larsen, Henning Bagger, Torkil Adsersen, Asger Ladefoged.

I Weekendavisen lagde chefredaktør Martin Krasnik ikke fingrene imellem. Tværtimod.

»Politikernes ansvar er konkret, og der kan sættes navne på de ansvarlige: Reformen blev vedtaget i 2005, og arkitekterne bag var daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og finansministrene Thor Pedersen og senere Claus Hjort Frederiksen. Den direkte ansvarlige var skatteminister Kristian Jensen. De blev advaret i meget klar tale, og de ikke bare ignorerede advarslerne, nej, de reagerede vredt mod dem, der sagde sandheden. Disse politikere udgør i dag den aktuelle ledelse i Venstre; statsministeren, finansministeren og forsvarsministeren. De har det primære ansvar,« skrev Krasnik og pegede så på den anden side af Folketinget:

»Det sekundære ansvar tilfalder S-SF-R-regeringen, der overtog i 2011. Her var det tydeligt for alle implicerede, at inddrivelsen i Skat var i opløsning. Alligevel fortsatte de nye magthavere med at skære ned i personalet, igen adviseret af konsulenter. Den ansvarlige er særligt finansminister Bjarne Corydon, flankeret af hans chef, Helle Thorning-Schmidt.«

På Twitter skrev Martin Krasnik:

Du kan læse hele Martin Krasnisk leder her.

Danmark får særaftale om Europol

Vi iler videre til en anden stor historie.

Torsdag stemte først Folketinget ja til et lovforslag, der gør det muligt for Danmark at begynde særaftalen, og sidenhen godkendte også EU-Parlamentet særaftalen.

Det betyder, at det kun er regeringerne i de andre 27 EU-lande, som mangler at sige ja til aftalen, men det betragtes som en formsag.

Og det er lige op til deadline. For uden en særaftale stod Danmark til at ryge ud af det europæiske politisamarbejde Europol 1. maj 2017, fordi et flertal af danskerne 3. december 2015 sagde nej til at erstatte vores retsforbehold med en tilvalgsordning.

Dengang advarede ja-partier og eksperter om, at en særaftale ville blive både vanskelig at få og - hvis det overhovedet kunne lade sig gøre - ville have meget lange udsigter.

Du kan læse mere om aftalen her. Og du kan se nedenstående video og se, hvorfor Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand, kaldte torsdag for en »supergod dag på Christiansborg«:

Den russiske bjørn hacker det danske forsvar

Vi spoler tiden tilbage til søndag, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Berlingske kunne fortælle om et russisk hackerangreb på det danske forsvar.

En statsstyret russisk hackergruppe har nemlig ifølge ministeren gennem 2015 og 2016 hacket det danske forsvar og skaffet sig adgang til en række nøje udvalgte ansattes emails, som hackerne har tappet for oplysninger.

Gruppen bag angrebet - APT 28, også kaldet Fancy Bear - trækker ifølge flere efterretningstjenester tråde helt op til præsident Vladimir Putins styre og er identisk med en af de to førende hackergrupper, som sidste år skaffede sig ulovlig adgang til Demokraternes email-konti i USA. Angrebet har rystet den garvede forsvarsminister:

»Det er meget kontrolleret, det der foregår. Det er ikke små hackergrupper, der gør det for sportens skyld. Det er knyttet til efterretningstjenesterne eller centrale elementer i det russiske styre, og det er en evig kamp for at holde dem væk,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

To dage senere var tonen en noget anden fra Venstres tidligere udenrigsminister og formand Uffe Ellemann-Jensen, der slet og ret kaldte russernes hacking for »ganske banal spionage«.

»Jeg må sige, at det er lidt latterligt med alle dem, der hidser sig op og siger, at nu skal vi protestere,« sagde Uffe Ellemann-Jensen til Berlingske.

Radikalt pres på Mette F: Udlændingeindrømmelser til gengæld for vores stemmer

Tirsdag mødtes de fem partiledere for oppositionens partier. Det skete til en frokost på Mette Frederiksens kontor, og det blev en stor historie, fordi det var første møde, hvor de alle fem deltog, i 15 måneder.

»Der er ingen tvivl om, at stemningen i rød blok - hvis man overhovedet stadig kan tale om en rød blok - er meget dårlig,« lød analysen fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, inden mødet.

Mette Frederiksen slog efter mødet fast, at der ikke skal være et »decideret fælles politisk projekt« i den røde lejr. Mødet affødte en kaskade af analyser.

Efter mødet valgte den radikale leder, Morten Østergaard, at lægge pres på Mette Frederiksen, der har lovet en fortsat stram udlændingekurs, hvis hun en dag bliver statsminister.

Han blev i TV 2 News' tv-program 'Lippert - et walk and talkshow' spurgt, om det løfte var at stikke vælgerne blår i øjnene.

»I hvert fald stikker hun blår i øjnene (på vælgerne, red.), hvis hun tror, hun kan blive statsminister på vores mandater, uden at vi får indflydelse på udlændingepolitikken,« sagde Morten Østergaard i programmet.

Løkke afbrudt af brandalarm

Fredag var i øvrigt også dagen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde inviteret 60 repræsentanter fra fagbevægelsen, erhvervsorganisationer, brugerorganisationer, ministre og ansatte fra kommuner og regioner, erhvervsledere mv. til et dialogmøde på Marienborg om den såkaldte sammenhængsreform.

Han blev dog ifølge en af deltagerne afbrudt af en brandalarm.

Det er Løkkes håb, siger han, at regeringen kan gennemføre en reform af den offentlige sektor og afskaffe en jungle af regler.

»Det er opgøret med meningsløse regler og kontrol. Det er i respekt for borgerne og medarbejderne. Kan vi frisætte medarbejderne, kan vi få bedre resultater. Hvis de bruger mere tid på kerneopgaven, kan det skabe resultater,« siger Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Mere her.

Disse fire historier skal du også lige have med

Nyhed I
Det 22-årige socialdemokratiske byrådsmedlem i Nyborg, Sonja Marie Jensen, angreb tirsdag i den socialdemokratiske netavis Piopio under overskiften »Du knalder dig nok til tops« mandlige kolleger for sexchikane i det kommunalpolitiske arbejde.

Det var der i løbet af ugen flere unge kvinder, der fortalte, at de også havde været udsat for.

Nyhed II
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ofte blevet portrætteret med en fadøl i hånden, når satiretegnere har skullet gengive Venstre-formanden i diverse medier.

I denne uge led Løkke samme skæbne hos Alternatives medie, Altivisten, hvor han sammen med S-formand Mette Frederiksen var gengivet som en smeltende snemand i duel med Alternatives leder, Uffe Elbæk, der var bevæbnet med en hårtørrer.

Illustration: Mathias Rølle, adavur.com Fold sammen
Læs mere

Nyhed III
Tonen var hård i et Facebook-opslag fra formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund. Hun kaldte i denne uge debattør og studievært David Trads løgnagtig, en narcissistisk skrælling og et usselt pjok. Til Berlingske forklarede hun, hvorfor hun mener, at sprogbrugen var på sin plads:

»At blive kaldt racist er fuldstændigt utilstedeligt. Jeg vil simpelthen ikke finde mig i at blive forbundet med noget, som i min verden er så vederstyggeligt som at undertrykke andre mennesker på grund af deres race eller deres hudfarve,« sagde hun.

Nyhed IV
Politiken kunne i denne uge fortælle, at Danmark har en mundtlig hjemsendelsesaftale med Somalia, der omfatter 12 afviste asylansøgere om året og blev indgået i maj 2016 med den daværende somaliske regering.

Det til trods for, at de danske udlændingemyndigheder lige nu genbehandler 800 somalieres opholdsgrundlag, og at det foreløbig har ført til en beslutning om at udvise 57.

Det var alt for denne uge. Tak fordi du læste med.