Markante venstre-folk støtter nu åbent Ellemann: »Han kan samle«

Tunge stemmer i Venstre vælter ud som støtter af Jakob Ellemann-Jensen som ny Venstre-formand. Det drejer sig blandt om Claus Hjort Frederiksen og Lars Christian Lilleholt. Også Stephanie Lose og Sophie Løhde bakker op om Ellemann, men afviser samtidig, at de er i spil som ny næstformand for Venstre.

Sophie Løhde og Claus Hjort Frederiksen bakker nu også op om Jakob Ellemann-Jensen som ny V-formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Han har endnu ikke meddelt, om han overhovedet ønsker at stille op.

Men betragtelige dele af Venstres folketingsgruppe erklærer sig allerede nu som tilhængere af, at politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen bliver Lars Løkke Rasmussens afløser som partiformand for Venstre.

Allerede før Løkke og Jensens afgang meddelte retsordfører Preben Bang Henriksen, at han gerne så Ellemann i spidsen for partiet, og lørdag føjede bl.a. Michael Aastrup Jensen, Jacob Jensen og Anni Matthiesen sig til Ellemann-holdet, ligesom gruppenæstformand Sophie Løhde her til eftermiddag ligeledes har udtrykt sin støtte til den politiske ordfører.

Mindst lige så bemærkelsesværdigt peger to af Lars Løkke Rasmussens mest tro væbnere i de seneste ugers formandsopgør, Lars Christian Lilleholt og Claus Hjort Frederiksen, over for Politiken også på Ellemann som deres bedste bud.

»Han er stærk politisk, han er vellidt, han har et både internationalt og nationalt udsyn, han er oratorisk stærk, og for mig at se er han vores bedste bud på at få statsministerposten efter næste valg«, siger Lars Christian Lilleholt til avisen over for hvilken Claus Hjort Frederiksen i en sms skriver, at han er »helt enig i«, at Jakob Ellemann-Jensen bør stille op.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner, har på Facebook her til eftermiddag også meldt ud, at hun støtter Jakob Ellemann-Jensen.

»Jeg tror, som mange andre har været ude at sige, at Jakob Ellemann-Jensen vil være den rigtige til den opgave. Og jeg håber rigtig meget, at Jakob vil stille sig til rådighed for Venstre - og sender hermed en venlig og varm opfordring til ham om det,« skriver Stephanie Lose.

Hun er ellers blevet nævnt som et varmt bud på en ny næstformand i Venstre, men det afviser hun nu selv fuldstændig.

»Det er imidlertid ikke en post, jeg stiller op til. Jeg har hænderne fulde i Region Syddanmark og Danske Regioner, og brænder for mit arbejde i og for regionerne,« skriver hun blandt andet.

Også Sophie Løhde afviser, at hun er i spil som næstformand.

»Han er jo kvik i pæren«

​Venstres erhvervsskatordfører, Martin Geertsen, udtrykte allerede lørdag sin støtte til Jakob Ellemann-Jensen, som han over for Berlingske kalder for »drøndygtig«.

»Han er god til at samle folk omkring sig, og det er vigtigt, fordi Venstre er et stort og bredt parti. Jeg er helt overbevist om, at han vil kunne sætte gang i en politisk idéudvikling i Venstre, som vi jo skal bruge den her oppositionstid til. Jakob er noget i kraft af sig selv. Han er mere og andet end at hedde Ellemann-Jensen, men det hjælper selvfølgelig lidt, at han hedder Ellemann-Jensen,« siger Martin Geertsen.

Han peger på, at Jakob Ellemann-Jensen også har formået at kunne skræve over et parti, der i de senere år har haft flere interne politiske konflikter.

»Jeg synes, at Jakob har formået at kunne tale med alle og indoptage mange forskellige af de synspunkter og strømninger, der er i Venstre. Det skal vores formand kunne,« siger Martin Geertsen.

Jakob Ellemann-Jensen har været miljø- og fødevareminister i et år. Er det nok ministererfaring at have, inden man skal række ud efter landets mest magtfulde post?

»Derfor kan du jo sige, at det jo for ham en fordel, at det her sker lige i starten af en valgperiode, for det er da klart, at der er masser af ting, han skal sætte sig ind i. Og han er jo kvik i pæren, så jeg er helt sikker på, at alt det, han mangler at lære, skal han nok nå at lære, inden han skal i valgkamp for Venstre.«

Heller ikke grønlandsordfører Marcus Knuth, der hører til Jakob Ellemann-Jensens personlige venner, mener, at den politiske ordfører har for lidt erfaring til at nå Venstres absolutte top. Knuth peger på, at Jakob Ellemann-Jensen er officer af reserven og tidligere har gjort karriere i det private erhvervsliv.

»Du har ret i, at han ikke har 15 års erfaring som politiker, men den meget tunge erhvervserfaring, han har, og den ledelseserfaring, han har fra Forsvaret, mener jeg er lige så vigtig,« siger Marcus Knuth, der selv har en fortid i Forsvaret.

»Den der loyale og disciplinerede tilgang til ledelse og til at samle og lede en gruppe, tror jeg er en enorm styrke hos Jakob, og det er noget af det, jeg nogle gange ser som en svaghed fra folk, der ikke har oplevet så meget fra den virkelige verden,« siger Marcus Knuth.

Så hvis han spørger dig til råds, vil du opfordre ham til at stille op?

»Det vil jeg. Uden tvivl.«