Markant valgnederlag til Venstre

Samtlige stemmer er talt op. Venstre får syngende vælgerlussing, mens DF triumferer med fire mandater. De små partier holdt distancen.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen ankommer til Christiansborg sent søndag aften d.25.maj 2014, efter Venstres nederlag i Europaparlamentsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klapsalverne begyndte, så snart formand Lars Løkke Rasmussen trådte ind over dørtærsklen til Folketingets Landstingssal i midten af en mediesværm. Men Venstre-folkenes nedadvendte mundvige talte et andet sprog end de klappende hænder.

For Venstre var der ingen tvivl: Valgets resultat var et »nederlag«, som formanden også sagde det i sin tale.

»Venstre har slet, slet ikke fået det valg, som vi skulle have i dag. Og det er mit ansvar,« lød det fra V-formand Lars Løkke Rasmussen.

Med samtlige stemmer talt op, står det lysende klart, at partiet, der siden sidste folketingsvalg stort set ufortrødent har været Danmarks største parti, har lidt en syngende vælgerlussing. Med kun 16,7 pct. af stemmerne, har Venstre fået det dårligste Europaparlamentsvalg i 25 år, og partiet får kun to mandater i Bruxelles de næste fem år.

»Venstre er i krise. Vi har fået en begmand af vælgerne. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Og det er jeg nødt til at tage alvorligt,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen, hvis røde øjne vidnede om en tydelig påvirket partiformand, der talte til partifællerne kort efter midnat.

Derfor skal Venstres 132 mand store hovedbestyrelse nu indkaldes til et ekstraordinært møde for at drøfte, hvordan Venstre kommer videre. Selv mener Lars Løkke Rasmussen stadig, at han er den rette til at føre partiet tilbage på sporet, så Venstre med ham i spidsen igen kan overtage nøglerne til Statsministeriet.

Men allerede på valgaftenen begyndte en række venstrefolk at spekulere i, at Venstre i fremtiden ikke har Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Flere V-politikere pointerede, at et mistet mandat kunne give betydelig larm i baglandet og dermed markante udfordringer for Lars Løkke Rasmussen som person. Også det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde kan ifølge flere kilder i Venstre betyde, at der nu for alvor bliver åbnet for ballet med kritik af formanden.

Helt anderledes festlig var stemningen hos Venstres tidligere regeringspartner, Konservative, der fastholder deres plads i Bruxelles.

Spidskandidat Bendt Bendtsen gik som partiformand under tilnavnet »Mr. 10 procent«, og det levede han næsten op til ved dette Europa-parlamentsvalg, hvor der ellers længe har hersket stor usikkerhed om partiets fastholdelse af deres ene mandat.

Partiet endte med et resultat på 9,2 pct., og det kunne mærkes på Jazzhouse i det centrale København, hvor Konservative havde forvandlet spillestedet til en politisk balsal. Grønne balloner blandede sig med høje, hurtige rytmer og store, tilfredse smil, ikke mindst hos spidskandidaten selv:

»Vi har vist dem kampgejst. Jeg har prøvet mange valgkampe. Ved start lå vi til 3,8 procent af stemmerne, og det er aldrig lykkes at rykke mere end to procentpoint i en valgkamp. Denne gang har vi sprængt alle rammer. Vi er mere end fordoblet i denne valgkamp,« lød det fra Bendt Bendtsen.

Og resultatet giver Konservatives gruppeformand Brian Mikkelsen håb for tiden frem - og det kommende folketingsvalg:

»Vi er helt euforiske og tager det som et afsæt til et godt folketingsvalg. Så mange har i dag stemt Konservativt, og dem skal vi også have fat i til folketingsvalget - og endnu flere. Det er bare ud over stepperne,« sagde han.

Også andre mindre partier fastholder deres mandater. Med 10,9 pct. af stemmerne har SF og Margrete Auken fået et sikkert mandat, og det samme er tilfældet for Rina Ronja Kari og Folkebevægelsen mod EU, der har fået 8,1 pct. af stemmerne.

Valget giver samtidig Det Radikale Venstre et comeback i Bruxelles, for med 6,5 pct. af stemmerne - og lidt hjælp fra stemmer fra valgforbundet - er partiets spidskandidat Morten Helveg Petersen sikret et mandat.

Valgets helt store sejrsrus var - som mange meningsmålinger har lagt op til i de forgangne uger - at finde hos Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti. Med 26,6 pct. af stemmerne har partiet opnået en historisk valgsejr.

Allerede inden det stod klart, at Dansk Folkeparti ville sikre sig fire mandater i Europaparlamentet, var partiets festlokale tætpakket og temperaturen høj nok til at få svedperlerne til at løbe af panden på de festklædte politikere.

Det var Mortens aften - Messerschmidts altså - og på hovedpersonen var smilet bredt, da han dansede med sin kæreste, Bakke-sangerinden Dot Wessman, til Isetta Prestons »Woman behind the man«. En sang, udvalgt til lejligheden ud fra sin årgang - 1980, hvilket er Messerschmidts årgang, som pressechef Søren Søndergaard pointerede.

Da fotograferne havde fået deres billeder, benyttede Messerschmidt og kæresten muligheden for at lancere en ny cd: »Med glimt i øjet« - og i øvrigt give en smagsprøve på albummet med sangen »Forelsket i København«.

Socialdemokraterne har fået 19,1 pct. af stemmerne, hvilket er en tilbagegang siden sidst - og som betyder, at partiet går tilbage til tre mandater i Bruxelles.

Det ærgrede statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun under stor jubel og applaus stred sig igennem horden af ivrige DSUere i Fællessalen i Folketinget, hvor partiet holdt valgfest. Men statsministeren benyttede også lejligheden til at se fremad mod Folketingsvalget.

»Inden for kort tid har vi haft to valg. Valget til kommuner og regioner, og så her i dag. Og to gange har vi nu vist, at rygterne om Socialdemokraternes bortgang og elendighed, de er stærkt overdrevne,« pointerede statsministeren.

Det eneste parti, der ikke fik stemmer nok til et mandat, er Liberal Alliance, der endte med 2,9 pct. af stemmerne.