Markant SFer er død

Den markante SFer og tidligere medlem af Folketinget Ebba Strange er død, 83 år.

Ebba Strange ses her sammen med Gert Petersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere medlem af Folketinget (SF), Ebba Strange, er død, 83 år.

Ebba Strange blev børnehavepædagog 1950. Frem til 1961 arbejdede hun i københavnske institutioner, hvorefter hun videreuddannede sig til børne- og forsorgspædagog og flyttede til Århus, hvor hun bl.a. var lærer på Socialpædagogisk Børnehaveseminarium. 1971-76 var hun kursusleder på Danmarks Lærerhøjskole.

Ebba Strange var medlem af DKP fra 1950 indtil 1959, da hun fulgte Aksel Larsen over i SF. Hun var medlem af Folketinget 1973-94, valgt i Århus Amt, og 1977-91 partiets gruppeformand. Ebba Strange blev født i Flensborg af danske forældre og blev moderløs som toårig, men faderen anede uråd om den politiske udvikling i Tyskland og flyttede i 1933 familien nordpå over grænsen til Bredebro, hvor der også dagligt måtte tages stilling til dansk kontra tysk. Spændingerne i grænselandet blev karakterdannede .

For Ebba Strange, der i mange år var SFs myndige og loyale veteran, var der ingen tvivl om, at familien i den gryende nazitid blev nødt til at tage stilling og vælge side.

Ebba Strange var tidligt politisk vakt. Men i 1958 valgte hun DKP fra og var med i det nystiftede SF fra 1959, og her blev hun efter Aksel Larsen-æraen det forbindende led med den store autoritet og det markante blik over brillerne. Mens den store rorgænger, Gert Petersen, på broen stod for visionerne, var hun den, der med kløgt, varme og loyalitet fik maskinrummet til at fungere - bl.a. under partiets voldsomme interne magtkampe i 1970erne.

Også efter folketingstiden sluttede i 1994 havde Ebba Strange utallige tillidsposter, bl.a. med stor interesse for Sydslesvig. Som pensionist nød hun bare at være privat hjemme i rækkehuset i Århus-forstaden Tranbjerg - med natur, kunst og kultur samt med børn og børnebørn.