Marie Krarup forlader Dansk Folkepartis gruppeledelse – partiet afviser utilfredshed på de indre linjer

Efter blot et halvt år som en del af Dansk Folkepartis gruppeledelse har Marie Krarup valgt at trække sig. Hendes exit kommer samtidig med en historie om intern utilfredshed, hvor netop Krarup er i centrum. Partiet har allerede en afløser på plads.

»Hun har på linje med andre – herunder mig selv – været utålmodig med, om vi kan følge med tiden,« siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup, efter at Marie Krarup har valgt at trække sig fra partiets gruppeledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Dansk Folkeparti har torsdag formiddag skiftet ud på pladserne i sin gruppebestyrelse.

I forbindelse med et gruppemøde i partiet har integrations- og undervisningsordfører Marie Krarup således trukket sig fra bestyrelsen for folketingsgruppen.

Det er blot omkring et halvt år siden, at den markante DFer blev del af gruppeledelsen. I forbindelse med folketingsvalget afløste René Christensen og Marie Krarup således de to partifæller Martin Henriksen og Karin Nødgaard, som ikke blev genvalgt til Folketinget.

Krarup har ikke selv ønsket at udtale sig om udtrædelsen, men ifølge Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er det Krarups egen beslutning at forlade posten i gruppeledelsen.

»Hun har hellere villet koncentrere sig om de mange ordførerskaber, hun har, og mindre om det organisatoriske arbejde, som der trods alt er en del af, hvor man skal planlægge aftengruppemøder, sommergruppemøder og den slags af det »kedelige arbejde«,« siger han til Berlingske.

En intern rundspørge

Udskiftningen kommer samme dag, som netavisen Altinget har bragt en historie om, at Marie Krarup skulle have foretaget en rundspørge i partiets folketingsgruppe.

Af rundspørgen skulle det ifølge netmediet fremgå, at flere medlemmer af folketingsgruppen føler sig for dårligt stillet, når de efterspørger faglige oplysninger på deres forskellige ordførerområder, ligesom de savner hjælp til at få deres budskaber ud på sociale medier.

Rundspørgen skulle ifølge Altinget ikke være clearet med resten af gruppens bestyrelse eller personalechefen.

Berlingske har siden fået bekræftet oplysningerne fra flere kilder. Desuden har Krarup ifølge Berlingskes oplysninger ytret sin utilfredshed over for partiets ledelse og i partiets hovedbestyrelse.

Ligeledes skulle hun blandt andet også have foreslået at opstille færre folketingskandidater, der i stedet skulle dække flere kredse, ligesom hun angiveligt har været fortaler for, at partiet – som mange andre på Christiansborg – gjorde brug af fokusgrupper.

Peter Skaarup (DF), gruppeformand

»De omgivelser, vi befinder os i, ændrer sig hele tiden, og så er vi også nødt til at ændre os.«


Peter Skaarup ønsker ikke at kommentere disse oplysninger.

»Jeg synes, vi holder det internt,« siger han.

Har Krarup ytret utilfredshed med betjeningen af folketingsmedlemmer over for dig?

»Vi har jo hele tiden diskussioner om, hvordan vi bedst gør tingene, og hvordan vi strukturerer arbejdet, og det har Marie selvfølgelig deltaget i.

Men har hun ytret utilfredshed?

»Hun har på linje med andre – herunder mig selv – været utålmodig med, om vi kan følge med tiden, og om vi hele tiden kan matche det rundt om. Vi får også nogle nye medarbejdere til at hjælpe med sociale medier, der er blevet mere dominerende end før i tiden. Hun er utålmodig, og det er jeg også.«

Får gruppemedlemmerne en god nok betjening?

»Ja, de får en fantastisk betjening. Men det er ikke, fordi vi ikke kan gøre det bedre. Ikke mindst i forhold til de digitale områder,« siger Peter Skaarup:

»I gamle dage sendte man en pressemeddelelse ud på mail – eller på telefax, som da jeg startede herinde – men nu til dags springer man de led over, og der er det Twitter, der er den moderne pressemeddelelse. Og der har vi ikke været stærke nok. Vi har ikke været dygtige nok på Twitter og Facebook. Og borgerne aflæser i højere grad politik dér, så der skal vi være stærkere.«

Må ændre sig med omgivelserne

Ifølge Peter Skaarup begynder der på mandag tre nye medarbejdere i partiet, som netop skal hjælpe til med håndteringen af sociale medier, og »man kan ikke udelukke, at der kommer flere«.

Desuden vil partiet begynde at nedsætte arbejdsgrupper med folketingsmedlemmer, der kan »gå på« bestemte politiske områder, hvor partiet ønsker at præge dagsordenen.

Det er ikke hver dag, der sker ændringer i Dansk Folkeparti. Dagens udskiftning sker, et halvt år efter at I sammensatte en ny gruppebestyrelse, og nu skal den så ændres igen.

»Det er ikke hverdag, man hører om det, men det er hverdag, man justerer på holdet. Det gælder alle mulige steder, at man prøver at finde den rigtige holdopstilling. Vi kender det fra fodboldbanen. Der kan godt være behov for nogle gange at rokere rundt – også af hensyn til modstanderholdet. Det er på samme måde her. De omgivelser, vi befinder os i, ændrer sig hele tiden, og så er vi også nødt til at ændre os.«

Det bliver partiets nuværende psykiatri- og sundhedsordfører, Liselott Blixt, som indtræder i gruppeledelsen i stedet for Marie Krarup. Ifølge Peter Skaarup er beslutningen truffet enstemmigt:

»Det er meget udramatisk.«