Margrete Auken nægtet adgang til Gaza

En officiel delegation fra Europa-Parlamentet er blevet nægtet adgang til Gaza af Israels regering. Det sker med påstanden om, at besøget vil styrke Hamas.

Margrete Auken - og en række andre politikere fra Europa-Parlamentet - må ikke komme ind i Gaza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks medlemmer af Europa-Parlamentets Palæstina-delegation har fået forbud mod at besøge det israelsk-kontrollerede palæstinensiske Gaza. Rejsen har været planlagt i månedsvis, men fire dage inden afrejse har de israelske myndigheder afvist at give europaparlamentarikerne adgang til Gaza.

En af de seks politikere, der kommer fra seks forskellige lande, som skulle have besøgt Gaza, er den danske europaparlamentariker Margrete Auken (SF).

»Jeg er rasende. Vi er officielle repræsentanter for Europa-Parlamentet og vores lande, og vi har til opgave af følge udviklingen i det besatte Palæstina - herunder Gaza, der nu er under veritabel militær belejring af Israel, som kontrollerer og nærmest spærrer al fysisk adgang til den lille landstribe med 1,7 millioner indbyggere,« lyder det fra Margrete Auken i en pressemeddelelse.

Afslaget på indrejse i Gaza blev onsdag meddelt parlamentarikerne i en kortfattet mail.

»På baggrund af jeres forespørgsel skal I venligst være opmærksomme på, at ??delegationens indrejse til Gaza via Erez Crossing ikke vil være mulig. Dette er i overensstemmelse med den politik, i henhold til hvilken Israel ikke faciliterer besøg i Gaza, som vil styrke Hamas, en terrororganisation, der er udpeget som sådan også af Den Europæiske Union,« står der i mailen.

Afvisningen af delegationen »illustrerer tydeligt brutaliteten« fra israelsk side, mener Margrethe Auken:

»Gazas tætbefolkede område skal straffes kollektivt og nu ikke bare, fordi de kom for skade at vælge Hamas-politikere ved det demokratiske valg i 2006, men også fordi EU har besluttet aktivt at standse ethvert samarbejde med Israels ulovlige bosættelser i det besatte Palæstina. Skønt det ikke siges udtrykkeligt fra Israel, så er det kernen i denne absurde afvisning,« siger hun.

Margrethe Aukens rådgiver i Europa-Parlamentet oplyser, at de seks politikere nu vil tage fat i deres respektive regeringer, partier og Europa-Parlamentets præsident, Martin Schulz, for at bede om opbakning. Sidstnævnte har fremhævet betydningen af rejsens formål, der både er humanitært og en støtte til den demokratiske udvikling i de palæstinensiske områder.

»Israelerne tror vistnok at de kan mobbe og chikanere Europa-Parlamentet og Kommissionen til at få ændret EUs politik overfor bosættelserne. Monstro de ikke har opdaget, at denne politik er vedtaget enstemmigt af EUs medlemslande. Nu er det vigtigt, at alle EUs regeringer siger klart fra overfor Israels groteske hævnpolitik. Israel skal selvsagt behandles som alle andre lande og respektere international lov. EUs medlemslande bør fjerne enhver tvivl herom,« lyder det fra Margrete Auken.

Delegation rejser under alle omstændigheder til Jerusalem søndag. Hvis de fortsat nægtes adgang til Gaza, vil de formentlig besøge Østjerusalem og Vestbredden, oplyser Margrethe Aukens rådgiver.