Manu Sareen: »Den store stridslyst i folkekirken har overrasket mig«

Ligestillings- og Kirkeminister Manu Sareen (R) åbner for stor debat om folkekirkens fremtid, som i sidste ende kan føre til en kirkeforfatning.

Manu Sareen Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen

»Jeg tror debatten om homovielser gav folk en fornemmelse af, hvor meget magt en kirkeminister egentlig har«, siger Ligestillings- og Kirkeminister Manu Sareen i »Beinovs hot spot«.

Manu Sareen sendte derfor sidste år hele styringen af folkekirken til eftersyn i et udvalg, som har tidl. ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen som formand.

Udvalget har netop udsendt et debatoplæg, som skal diskuteres i den kommende tid blandt alle interesserede. Ud fra den debat skal Gammeltoft & co. færdiggøre en betænkning om fremtidens folkekirke, som regeringen får i 2014, og som vil være afsæt for lovgivning, hvis ikke ligefrem en »kirkeforfatning«, som ministeren kalder det.

Manu Sareen er dog ret klar i forhold til, at justeringer skal ske i respekt for den ånd, der er i folkekirken, og hvor udgangspunktet er menighedsrådene og ikke centralisering:

»Hvis vi får en synode i Danmark, så får vi en meget sekterisk kirke«, siger ministeren.

Ministeren understreger dog, at han ikke opfatter modellerne i debatoplægget som noget, der minder om en synode.

Kritikere frygter ellers, at de mest vidtgående forslag i debatoplægget, i sin konsekvens kan føre til et landsdækkende, centraliseret kirkeråd, der skal politisere i forhold til økonomi og folkekirkens indre liv. 

»Hvis kirken skal til at have holdninger til det ene eller det andet, vil mange falde fra og melde sig ud af folkekirken«, understreger han.

Manu Sareen kommenterer i Beinovs hot spot også kritikken af Det Radikale Venstre for at presse de andre partier i regeringen til blå økonomiske reformer: »De økonomiske reformer er nødvendige«, siger Sareen og understreger, at det handler om at vælge:

»Man har et valg: Vi kan lave reformer, eller også kan vi vælge at sende regningen videre til vores børn. Jeg er glad for, at vi har truffet det valg«, siger han, mens han på spørgsmålet om ikke R presser de andre partier ud over afgrunden fremhæver, at der er stor forskel til den tidligere VK-regering, når det handler om en række markante værdipolitiske ændringer SRSF-regeringen har gennemført.