Manglende finansiering udskyder indkøb af nye kampfly

Forsvarsministeriets favoritfly er dyrere end den sum penge, der er sat af til milliard-indkøbet. Så nu er dilemmaet: Billigere model eller færre fly?

Kandidaterne til Danmarks kommende jagerfly blev vist frem til Danish Air Show 2014 på Flyvestation Karup: Her er det F35-Joint Strike Fighter Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) har endnu engang udskudt beslutningen om, hvilke kampfly Forsvaret skal købe. Det oplyser han i en orientering til Folketingets forsvarsudvalg tirsdag.

I orienteringen står der, at beslutningsgrundlaget for, hvilke fly der skal købes, først bliver færdig »i løbet af foråret 2016.«

Tidligere var det planen, at beslutningsgrundlaget skulle offentliggøres »i starten af det nye år.«

Det er anden gang, at offentliggørelsen af beslutningsgrundlaget udskydes af Peter Christensen, der i november forkastede sin forgænger, Carl Holsts (V), planer om at offentliggøre beslutningsgrundlaget i efteråret i år.

Udskydelsen kommer, få dage efter at den departementschef, der stod i spidsen for indkøbet, blev udskiftet.

Ifølge orienteringen til Folketinget er årsagen til udskydelsen, at ministeren efter et samråd i forsvarsudvalg må konstatere, at der er behov for at »konsolidere beslutningsgrundlaget.«

Politiken skriver, at processen er stødt på et problem med finansieringen. Ifølge avisens oplysninger er forsvarsministeriets favoritfly, det amerikanske F35, dyrere end den hidtil aftalte sum penge, der er sat af til indkøbet.

Derfor må Forsvarsministeriet ifølge avisen vælge mellem en billigere model eller færre fly end de 30 F16-fly, som de nye kampfly skal erstatte.

Pengene til flyindkøbene skal ifølge Finansministeriet findes på de næste to forsvarsforlig, skriver avisen.

F35, der også er kendt som Joint Strike Fighter, konkurrerer med Eurofighter Typhoon og F18 Super Hornet om den danske bestilling.

F16-flyene er endeligt ude af drift i 2024, og her skal deres erstatning været klar og i brug.

/ritzau/