»Mange mennesker med de samme problemer er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral. En modkultur«

Statsministerens nytårstale handlede først og fremmest om et nyt ghettoudspil, som regeringen vil præsentere inden for kort tid. Dansk Folkeparti håber på »håndfast« handling.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder nytårstale i Statsministeriet 1. januar 2018. (Foto: Bax Lindhardt/ Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommetider hænder det, at statsministeren løber ind i folk, der mener, at regeringen fører en alt for hård politik over for de flygtninge, der er flygtet fra krig og nød for at komme til Danmark.

»Og jeg forstår dem jo godt - et stykke ad vejen,« fortalte Lars Løkke Rasmussen, da han traditionen tro holdt sin nytårstale første januar.

»Men vi er nødt til at lade hovedet følge med. Vi er nødt til samtidig at passe på Danmark,« konstaterede statsministeren, som brugte det meste af sin taletid på at tale om netop integrations- og udlændingepolitik.

Inden for kort tid vil regeringen præsentere et politisk udspil, der skal gøre op med de parallelsamfund, som Berlingske på det seneste har beskrevet, og som ifølge statsministeren bekymrer ham dybt.

»Mange mennesker med de samme problemer er klumpet sammen. Det skaber en negativ spiral. En modkultur,« sagde Lars Løkke Rasmussen, der lagde op til, at der skal sættes ind ved f.eks. at rive betonblokke ned, sprede indbyggerne og »stille forældrene til ansvar for børnenes fremtid i Danmark«.

»Jeg oplever, at danske regler, love og normer kommer til kort i områder, der ikke er danske i deres værdier,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Mere konkret blev statsministeren dog ikke. Men han lagde vægt på det budskab, han også kom med i sin tale til Folketingets åbning om, at det ikke handler »om hudfarve. Ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.«

I sin nytårstale sidste år advarede statsministeren mod at gå i politisk dvale, nu hvor økonomien igen er i fremgang.

Den slags dvale ville være farlig, hvis vi ligesom i 2008 skulle blive ramt af en økonomisk krise, lød det fra Lars Løkke, som derfor sidste år ville hæve pensionsalderen, lette skatten og justere SUen.

Det første måtte regeringen droppe sidste sommer, mens de to sidste ting er blevet udskudt.

Statsministeren brugte dog ikke meget tid på de politiske forhandlinger, der har vist sig så svære for hans regering.

Lars Løkke Rasmussen nøjedes med kort at berøre de skattelettelser, som regeringen vil forhandle videre om i januar - og som særligt vil gavne dem med en lavere indkomst.

»Både lavere skat. Og bedre velfærd. Jeg går ind for den balance,« sagde han.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, bliver talens signaler overordnet set modtaget positivt.

»Der var nogle udmærkede emner med, men der manglede noget handling bag - og nogle konkrete forslag til, hvad man vil gøre ved det, der bliver sagt,« siger gruppeformand Peter Skaarup til Berlingske.

Han håber, at den handling vil komme i form af nogle »håndfaste« tiltag i regeringens ghetto-udspil og i de forhandlinger om udlændingepolitikken, som ligesom skatteforhandlingerne genoptages i januar.

Samtidig mener Peter Skaarup, at statsministeren tager fejl, når han siger, at udlændingespørgsmålet ikke handler om religion.

»Jeg er ikke enig med ham i den del. Islamismen er en kæmpe udfordring på europæisk plan, fordi folk kommer med en anden kultur og religion end den, der er fremherskende her. Det sætter sit præg på den adfærd, man har, så det handler også om religion,« siger han.

Også Socialdemokratiet er uenig i statsministerens bemærkning om religion.

»Vi mener bestemt, at religion også spiller en rolle i forhold til de udfordringer, der er med integration. De parallelsamfund, vi ser, hænger jo deres synspunkter op på religiøse overbevisninger og udlægninger, så naturligvis spiller religionen også en rolle,« siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

Ligesom Dansk Folkeparti ser han positivt på at få gjort op med parallelsamfundene, men savner også handling bag ordene.

»Regeringen kunne nok godt have fået en aftale om ghettoer på plads allerede nu, hvis den havde brugt den seneste tid på det frem for at slås med sig selv,« siger han og betegner Løkkes regering som »historisk svag«.

»Når statsministeren vågner i morgen, er det til den samme virkelighed, som der var i går: Nemlig en meget vanskelig parlamentarisk situation og en krise, der er sparket til hjørne lige før jul, og som nu ligger og venter på kontoret, når han møder ind igen,« siger Nicolai Wammen.