Mange flygtningebørn venter næsten et år på asylsvar

Lang sagsbehandling for uledsagede børn skyldes ifølge styrelse, at der i år er kommet ekstraordinært mange.

RB PLUS 28 millioner børn er p
Det store antal uledsagede asylbørn, der er ankommet til Danmark i år, betyder, at børnenes sager forhales i mange tilfælde. Det skriver Udlændingestyrelsen i et skriftligt svar til Politiken. Her ses flygtningebørn på den græske ø Lesbos. Scanpix/Louisa Gouliamaki Fold sammen
Læs mere

I år har man færdigbehandlet 919 flygtningebørns sager. Knap 100 af de børn - omkring ti procent - har ifølge Udlændingestyrelsen i gennemsnit måttet vente i 313 dage på en afgørelse. Det viser tal fra styrelsen, som Politiken har fået indsigt i.

Regeringen har ifølge avisen ellers et mål om særlig hurtig sagsbehandling på syv måneder for gruppen.

De nye oplysninger får en række organisationer til at råbe vagt i gevær - herunder Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet og Børnerådet.

Red Barnets nationale chef, Kirsten Lund Larsen, påpeger, at den midlertidige fase er en belastning, som kan gøre integrationen sværere for børnene.

- Jeg synes ikke, man kan sige, at Danmark gør det godt nok på det her punkt, siger hun til Politiken.

Selv om Danmark foreløbig kun har modtaget en femtedel af de 21.316 ansøgninger, som man fik sidste år, er andelen af asylbørn vokset fra at udgøre hver tiende til mere end hver femte.

Det store antal ansøgere, der er ankommet i år, betyder, at børnenes sager forhales i mange tilfælde, skriver Udlændingestyrelsen i et skriftligt svar til Politiken. Her oplyser styrelsen desuden, at 450 børn i dag venter på at få deres asylsag afgjort.

Problemer med at fastsætte børnenes alder, finde en værge til dem eller vente på svar fra andre lande om børnenes flugtruter og tilhørsforhold er hovedårsagerne til, at sagsbehandlingen i visse tilfælde trækker ud.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder det "et klart mål" at få nedbragt sagsbehandlingstiden.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at man skal vente så lang tid på at få behandlet sin asylsag. Men jeg kan heller ikke trylle. Det er helt afgørende, at man får behandlet sagerne korrekt, og det tager den tid, det nu tager, siger hun til Politiken.

/ritzau/