Manden fra krænkelsessag i Socialdemokratiet er ikke længere medlem af DSU

Det er slut med ungdomspolitik for manden, der har været centrum i den seneste krænkelsessag i Socialdemokratiet. Manden har hidtil været medlem af både Socialdemokratiet og DSU.

 
Hanne Agergaard fortæller historien om, hvordan hun oplevede at blive krænket af en ansat i Socialdemokratiet. Video: Asger Ladefoged. Redigering: Karoline Rahbek Juncker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mand, der ifølge syv kvinder har udsat dem for grænseoverskridende adfærd, er ikke længere medlem af den socialdemokratiske ungdomsorganisation DSU.

Det erfarer Berlingske.

Manden har i en lang årrække været et fremtrædende medlem af DSU, men nu er det altså slut.

Ifølge Berlingskes oplysninger var DSU i dialog med manden om en eventuel eksklusion, da manden i stedet meddelte, at han selv forlod ungdomsorganisationen.

Det hele sker i kølvandet på Berlingskes artikler om syv kvinder, der fortalte, at de havde oplevet grænseoverskridende adfærd fra manden. Efterfølgende indledte DSU en sexismesag mod ham.

Det er syv medlemmer af det nyetablerede personsagsudvalg i DSU, der har til opgave at undersøge beskyldningerne om krænkelser begået af manden i regi af ungdomspartiet.

Undersøgelsen er fortsat ikke afsluttet, fordi udvalget ifølge Berlingskes oplysninger har fået mange henvendelser, som det nu undersøger.

Manden er ifølge Berlingskes oplysninger fortsat medlem af Socialdemokratiet.

Nogle af de grænseoverskridende episoder skal have fundet sted i regi af DSU, mens andre skal være forgået, mens han var ansat på Christiansborg for Socialdemokratiet. En af de kvinderne, der stod frem, var 27-årige Hanne Agergaard, der sagde, at manden sidste år slikkede hende i ansigtet på hendes anden dag i praktik for partiet.

En anden kvinde var Rikke From, der sagde, at hun i sin tid som medlem af DSU havde følt sig presset til sex med manden, fordi han havde meget magt i ungdomsorganisationen.

Udvalget kommer alene til at fokusere på de sager, der er foregået mellem DSU-medlemmer.

DSUs personsagsudvalg blev etableret sidste år i kølvandet på en række sager om seksuel chikane i dansk politik.

Blandt andet trak DSUs egen tidligere formand, Lasse Quvang Rasmussen, sig i 2017 fra posten – officielt fordi han var »overbelastet og udmattet«. I 2019 kom det frem, at det i virkeligheden var på grund af netop grænseoverskridende adfærd over for kvinder i organisationen.

Udvalgets formål er blandt andet at undersøge sager om brud på DSUs såkaldte samværspolitik, der forbyder grænseoverskridende adfærd.

Det består i dag af syv menige medlemmer af DSU og ledes af Harun Muharemovic, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Brøndby.

»Det er personer, vi har valgt ud fra deres personlighed og troværdighed. Flere af dem har desuden en juridisk baggrund, og så er det vigtigt, at de ikke sidder i DSUs ledende organer,« fortæller Frederik Vad Nielsen.

»Pointen er at få afdækningen af disse sager væk fra ledelsens bord, så ledelsen ikke skal tage stilling til en sag, den selv har undersøgt.«

Personsagsudvalget undersøger sager ved at interviewe implicerede parter eller vidner og gennemgå eventuelt skriftligt materiale og på den baggrund give en indstilling til ledelsen om en eventuel sanktion.

»Sanktionerne kan være en advarsel, et forbud mod at komme til bestemte arrangementer eller en eksklusion. I helt ekstreme tilfælde kan det ende med en politianmeldelse,« siger Frederik Vad Nielsen.

DSU har på nuværende tidspunkt ikke ønsket at kommentere historien. Manden er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Den pågældende har tidligere i en skriftlig kommentar til Berlingske sagt:

»Jeg synes, det er godt, at sådan nogle anklager bliver undersøgt i de rette fora. Jeg deltager meget gerne konstruktivt i undersøgelsen og ser frem til at fortælle min side af historien.«