Manden bag homorygtet skal forklare sig

Torsdag skal Thorning-parrets tidligere revisor, Frode Holm, vidne foran Skattesagskommissionen.

Helle Thorning-Schmidts tidligere revisor, Frode Holm, ankommer til Skattesagskommissionens lokaler i Søborg torsdag morgen den 15. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det famøse homorygte kom til verden på et møde i Skat København den 26. august 2010. Det røg ud af munden på daværende oppositionsleder Helle Thorning-Schmidts (S) og Stephen Kinnocks egen revisor.

Torsdag skal Frode Holm forklare, hvorfor han fortalte, at Kinnock var bi- eller homoseksuel. Han har tidligere forklaret til Berlingske, at »det var et argument for, hvorfor de (Thorning og Kinnock, red.) ikke ville møde frem«. Frode Holm følte sig »hårdt presset«, fordi han skulle finde en god forklaring på, hvorfor parret ikke ville møde op hos Skat København og redegøre for deres samliv.

Efter mødet i Skat København vandrede rygtet fra skattedirektør Erling Andersen til departementschefen i Skatteministeriet, Peter Loft, og hele vejen til daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V). Rygtet endte til sidst hos BT. Avisen valgte ikke at skrive om rygtet af mangel på dokumentation, og det var først, da Thorning-parret i august i år dementerede rygtet i Politiken, at det for alvor blev offentligt kendt.

Rygtet om Kinnocks seksualitet har spillet en stor rolle under samtlige afhøringer i Skattesagskommissionen, og det kan blive afgørende for sagens udfald, fordi det måske kan relateres til læk og magtmisbrug.

Udover Frode Holm skal også to embedsmænd fra Skat København, skattedirektør Peter Møller Jensen og chefkonsulent Jette Sørensen, i vidneskranken foran kommissionen torsdag. De to spiller begge mindre roller i sagen - så vidt vi ved.

Onsdag var skattedirektør Lisbeth Rasmussen i Søborg og forklare sig for anden gang foran kommissionen. Her blev hun udfrittet af Peter Lofts advokat, Lars Svenning Andersen, og Troels Lund Poulsens advokat, Karoly Németh, der begge fik Rasmussens forklaring til at blegne af mangel på dokumentation. Skattedirektøren brugte det meste af onsdagen på at fortælle kommissionen, hvordan Skatteministeriet blandede sig i behandlingen af Thorning-parrets sag, og hvordan især Peter Loft lagde pres på Skat København.

Men efter to timer med skarpe spørgsmål fra advokaterne stod det klart, at Lisbeth Rasmussen ikke havde meget mere end fornemmelser af presset oppefra samt anden- og tredjehåndsreferater fra centrale møder. Dog fortalte hun om et møde den 16. marts i år, hvor hun selv var til stede, og hvor Peter Loft fortalte, at han følte sig under voldsomt pres fra daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen, i weekenden 18.-19. september 2010. Det var få dage efter, at Skat København havde konkluderet, at Kinnock ikke var skattepligtig.

Mødet 16. marts 2012 er i sig selv opsigtvækkende, fordi det blev holdt kun fire dage efter, at Skattesagskommissionen formelt blev nedsat - og på grund af de prominente mødedeltagere: Skatteministeriets produktionsdirektør, Steffen Normann Hansen, tidligere departementschef Peter Loft, skattedirektør Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen.

Netop Skatteministeriet og Skat København står som modstridende parter i sagen, og alligevel mødtes de over et frokostmøde. Torsdagens vidneafhøringer begynder klokken 9.30 i Søborg. Følg med live på b.dk