Mandeforsker: Farvel til fædrebarsel er et stort svigt

Øremærket barsel er det eneste, der for alvor kan få mændene til at blive hjemme ved børnene. Det mener en mandeforsker, som kalder regeringens aflysning af øremærket barsel for et svigt.

ARKIVFOTO. Øremærket barsel er i mandeforsker Kenneth Reinickes øjne forudsætningen for at få flere mænd til at gøre som ham på billedet: At blive hjemme ved børnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen svigter ligestillingen med beslutningen om at droppe planerne om øremærket barselsorlov til mænd. Beskyldningen kommer fra lektor Kenneth Reinicke, mandeforsker ved RUC.

»Det er trist, fordi vi ved fra de andre skandinaviske lande, at mænd tager den orlov, der er reserveret, så på denne måde mister vi hele legitimiteten omkring dette projekt,« siger han.

Kenneth Reinicke mener, at øremærket barsel er forudsætningen for at få flere mænd til at blive hjemme ved børnene.

»De nordiske erfaringer har klart vist, at det eneste, der virker, er øremærket barsel,« siger han.

Ifølge beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ser regeringen en risiko for, at danske forældre samlet vil tage kortere orlov, hvis man afsætter en del af orloven til fædrene. Det vil sige, at fædrene ikke benytter de uger, som er reserveret til dem.

Den vurdering deler Kenneth Reinicke ikke:

»Der er mange mænd, der vil kunne bruge den øremærkede barsel over for en arbejdsgiver, der er lidt passiv og negativ indstillet. Der vil han kunne komme med det her i hånden, og en mand vil nærmest fremstå som en idiot, hvis han ikke tog den øremærkede barsel,« siger han.

Regeringen vil i stedet for den øremærkede barselsorlov indføre en bonusordning, som belønner familier, hvor faderen tager orlov, med 3.000 skattefrie kroner om måneden. Det batter ikke, mener Kenneth Reinicke.

»Regeringens beslutning vil helt sikkert betyde, at den andel af barselorloven, som fædrene tager, ikke kommer til at stige. Det vil betyde, at vi stadig hovedsageligt vil have en opfattelse af moderen som omsorgspersonen og faderen som forsørgeren, og de faldgruber, der er på dette område, vil man ikke overvinde med en så lille bonus,« siger han.