»Man opdager nogle gange, at løsningerne ikke altid er helt så lette, som de ser ud«

SPØRGSMÅL/SVAR: Danmark har modtaget kritik af EU-kommissionen i en såkaldt åbningsskrivelse for ikke at overholde EUs grænseværdier for luftforurening. Grænseværdierne i Indre København er blevet overskredet hvert år siden 2010.

Tidligere SF-miljøminister Ida Auken, der nu er radikalt folketingsmedlem. (Foto: Søren Bidstrup) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ida Auken, i løbet af den periode var du miljøminister i to og et halvt år. Hvorfor er der ikke kommet styr på luftforureningen?

»Vi skulle have været i gang lang tid før – allerede i 2003-2004 – med at løse problemet. Så da jeg overtog som minister, var vi allerede forbi første deadline. Jeg stod med det problem, at de beregninger, jeg kunne få ud af ministeriet, viste meget tydeligt, at de virkemidler, vi havde, slet ikke matchede de økonomiske omkostninger, der var ved det. Det var virkelig en svær sag. Jeg nåede ikke igennem med det, inden min tid som minister udrandt.«

Men som tidligere miljøminister bærer du så ikke en del af hovedansvaret for, at det ikke er blevet løst endnu?

»Vi bærer alle sammen et ansvar. Hvis du spørger nogle af dem, der ved noget om det, så vil de nok mene, at Connie Hedegaard og jeg er de to politikere, der har gjort mest for luftforureningen i København og Danmark. Jeg vil også godt tage mit ansvar på mig, at det ikke kom i mål i min tid. Det er jeg ked af. Der var ikke noget, jeg hellere ville have gjort end at give ren luft til københavnerne. Man opdager nogle gange, at løsningerne ikke altid er helt så lette, som de ser ud.«

Luftforureningen er højst ved H.C. Andersens Boulevard. Vil du selv bo der, hvis du udelukkende skulle tage stilling til niveauet af luftforureningen?

»Jeg vil gerne have, at vi har en by og et land, hvor man kan bo alle steder. Nogle gange er der mere forurenet på en villavej på grund af brændeovne, end der er på H.C. Andersens Boulevard. Så det er noget, der skal løses for alle borgere. Jeg vil ikke have noget problem med at bo på H.C. Andersens Boulevard, men jeg synes, vi skal have ren luft til alle vores borgere i vores by.«

Men er EUs grænseværdier så ikke hysteriske?

»EUs grænseværdier måler på nogle ting, som ikke er det største problem. Det største problem er de helt små partikler – dem der gør os mest syge. Det er i virkeligheden dem, vi for alvor burde sætte ind over for. Selv hvis vi havde levet op til EUs grænseværdier, så havde vi ikke fået ren luft i byen. Det er det, man skal være ærlig omkring. Lige nu er der en teknisk diskussion, om vi ligger på den ene eller anden side af en grænse. Men det er ikke det, der giver Københavnerne ren luft.«

Vil du betegne det som farligt at bo på H.C. Andersens Boulevard eller andre epicentre, hvor luft­forureningen er værst?

»Det er farligt, at vi har de niveauer af luftforurening, vi har i hele Europa. Men mange af dem kommer nødvendigvis ikke fra trafikken. De kommer også fra skibstransport og industri. De bevæger sig ind over grænser. Så der er ikke nogen tvivl om, at luftforurening er et kæmpe stort problem. Det kan bare ikke løses knips-knips med nogen filtre på nogen biler, som jeg måske troede, før jeg kom ind og sad med ansvaret.«

Men er det så farligt at bo steder med høj luftforurening i Danmark?

»Det skal du spørge nogle eksperter, der ved noget om det. Jeg tror ikke, det er godt at være alle steder, hvor der er for høje koncentrationer. Men som sagt kan det være farligere at fyre forkert op i sin brændeovn.«