»Man kan ikke sige: Læs de her bøger, køb en cykel, og så er du dansk«

Socialdemokraterne synes, der er noget galt med proportionerne i Bertel Haarders fem bud på, hvad der indkapsler danskhed.

Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskhed er meget mere end de fem bud, kulturminister Bertel Haarder i dag har lanceret.

Det siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, efter Bertel Haarder i dagens Berlingske for første gang har peget på fem kulturelle værdier, der ifølge ham indkapsler begrebet danskhed, og som alle flygtninge og indvandrere skal leve op til.

De fem punkter er:

  1. Kvinders ligestilling
  2. Ytringsfriheden
  3. Højskolekulturen
  4. Et arbejdende folk
  5. Cykelkulturen

Men de punkter er slet ikke dækkende, mener Dan Jørgensen.

»Man kan ikke sige: Læs de her bøger, køb en cykel, og så er du dansk. Sådan fungerer tingene ikke. Man kan ikke sætte danskhed på formel,« siger han.

Hvad med lighed?

Dan Jørgensen er ikke uenig i de fem værdier, som han kalder »gode danske værdier«, men cykelkultur ville ikke ligge så højt på en socialdemokratisk liste.

»Det en god dansk værdi, at vi cykler så meget, men det lidt galt med proportionerne sammenlignet med noget af det, der betyder mere for vores identitet, f.eks. lighed. Vi er et af de mest lige samfund i verden, og det er noget af det, der gør, at vi har en så høj velfærd, at vi har så stor tillid til hinanden, og vi har et så velfungerende samfund,« siger Dan Jørgensen.

Hvad kan man bruge sådan en her liste til?
»Det er vigtigt at få diskuteret, hvad det er for værdier og principper, vi skal værne om i Danmark. I de her måneder er vi i Socialdemokratiet i gang med at skrive et nyt principprogram, hvor jeg er formand, så jeg sidder og nørkler med det her og læser op på vores partis historie. Det er også derfor, jeg synes, han mangler nogle ting, som virkelig har været en rød tråd op gennem udviklingen af velfærdssamfundet og ført os til, hvor vi er i dag.«

Hvorfor skal man stille krav til flygtninge og indvandrere om at kende til de her punkter?

»Når flygtninge og indvandrere kommer til Danmark, skal de lære de danske værdier at kende, og hvad vores samfund bygger på af idealer og principper. Og der er jeg enig med Bertel Haarder i, at sådan noget som ligestilling og ytringsfrihed er vigtige grundværdier i Danmark. Det er så ikke noget specielt dansk, det har man heldigvis i mange lande, men det er da rigtigt, at det har betydning, når vi taler om at integrere,« siger Dan Jørgensen.

Du kan læse hele interviewet med Bertel Haarder her, hvor han uddyber de fem bud på danskhed. Her fortæller han også, at han synes, at spørgsmålene i den omdiskuterede indfødsretsprøve »er komplet fjollede«.

Du kan selv se spørgsmålene og tage prøven herunder: