Man har et standpunkt, til man ...

Partierne har undervejs i denne valgkamp opgivet væsentlige politiske holdninger for at tækkes vælgerne, erkender et stort flertal af partiernes egne folketingskandidater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man har et standpunkt, indtil man ta’r et nyt.

Tidligere statsminister Jens Otto Krags (S) berømt-berygtede udsagn fra 60erne er nærmest forvandlet til almindelig, grå hverdagspolitik under den igangværende valgkamp, hvor kovendingerne nærmest har stået i kø.

Det er i hvert fald vurderingen fra partiernes egne kandidater, der i stort tal medgiver, at »et eller flere partier har opgivet væsentlige politiske holdninger/politiske kerneområder under valgkampen for at få flest mulige stemmer«, fremgår det af et rundspørge, som Berlingske Tidende har foretaget.

Det falder meget godt i tråd med eksperternes vurderinger.

»Jeg kan ikke mindes, at der har været så mange skiftende udmeldinger under en valgkamp, som der har været under denne,« siger Kasper Møller Hansen, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet. Han mener, at kovendingerne er et udtryk for, at såvel oppositionen som regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at stå stærkt – som et samlet alternativ.

»Men nogle kovendinger er også udtryk for, at man vil lægge sagen død og forsøger at lægge låg på de spørgsmål, som man er bange for kan skubbe vælgere fra sig. Meldingerne er bare et udtryk for at man gerne vil i regering og vil have lukket nogle af de sager, der har været på dagsordenen. Det er jo nogle ting, som man alligevel er nødt til at tage stilling til efter valget. Så man har egentlig skubbet de her ting frem,« forklarer han.

Det er de andre
Det fremgår også, at kandidaterne primært mener, at det er de andre partier - og ikke deres eget - som har givet køb på politiske kerneområder. Men blandt de radikale kandidater er flere ikke blege for at erkende, at det er deres eget parti, der har opgivet flest holdninger for at imødekomme vælgerne.

Det kan formentlig især indkredses til den justering, partiet har foretaget i forhold til sit tidligere ultimative krav om at afskaffe 24 års-reglen på udlændingeområdet, som nu er erstattet af en beslutning om at nedsætte et ekspertudvalg.

»For os handler det om at vise, at nogle partier er i stand til arbejde sammen om at skabe flertal for nogle nye regler i stedet for kun at tale om at være imod nogle gamle regler. Det er godt fremfor bare at vende ryggen til verden og andre samarbejdspartnere, og det er vel heller ikke så tosset, at vælgerne ved, hvad de har at forholde sig til,« siger Morten Østergaard (R).