»Man frister unge mennesker med et liv på kontanthjælp«

Høje kontanthjælpsydelser presser lønningerne op, så virksomhederne ikke vil ansætte, og unge kontanthjælpsmodtagere ikke har incitament til at komme i arbejde, lyder det fra LA. Regeringspartier vil gerne se på muligheden for at nedsætte ydelser til ressourcestærke unge.

Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når antallet af kontanthjælpsmodtagere fortsætter med at stige, så er det fordi, virksomhederne ikke har råd til at ansætte. Sådan lyder det fra Liberal Alliance, der efterlyser lavere skat til virksomhederne.

- Der er brug for en offensiv vækstplan, som reducerer omkostningerne for virksomhederne ved at sænke skatten, så virksomheder ikke flytter ud af Danmark, og så vi kan tiltrække investeringer, siger arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen.

Antallet af kontanthjælpsmodtagere ligger i juni på over 170.000, viser tal fra Danmarks Statistik, og det er en stigning på fem procent siden juni sidste år og en stigning på 37 procent siden juni 2008.

Joachim B. Olsen mener, at kontanthjælpen skal sættes ned for unge under 30 for at skabe incitament til at komme i arbejde eller uddannelse.

- Vi mener, at det er inhumant og en helt forkert strategi, at man frister unge mennesker med et liv på kontanthjælp i stedet for at tage en uddannelse eller komme i arbejde. Ydelsernes størrelse har også betydning for, hvor mange job der bliver skabt, for ydelsernes størrelse presser mindstelønningerne op. Det betyder, at der er nogle jobs, som ikke bliver skabt, fordi det ikke kan betale sig at skabe dem, siger Joachim B. Olsen.

Og regeringspartierne er ikke helt afvisende over for at se på ydelsernes størrelse til de unge.

- Generelt tror vi ikke på, at man får meget mere beskæftigelse ud af at sænke kontanthjælpssatsen, så det er ikke en holdning, vi deler. Men for en gruppe af unge mellem 25 og 29 år, som er arbejdsmarkedsparate, der kan vi godt se på, om de skal have lov til at have kontanthjælp på nuværende niveau, siger den radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq.

Han understreger dog, at det ikke skal gå ud over dem, der ikke er helt klar til at komme i arbejde.

- Det er en meget broget gruppe, hvor vi både har nogle svage, som vi ikke skal sætte ned i kontanthjælp, for det vil bare gøre dem fattigere, men der er en lille gruppe af kontanthjælpsmodtagere, som måske går lige lovlig længe på kontanthjælp, fordi de mangler det sidste skub, siger han.

Socialdemokraterne samstemmer:

- Hvis vi går med til det, så sikrer vi os i hvert fald, at det ikke rammer de svageste grupper, så vi ikke gør det endnu sværere for dem at komme i arbejde eller uddannelse, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Både den radikale og den socialdemokratiske ordfører peger på, at man forventer, at der igen vil komme bedre gang i arbejdsmarkedet.

- Det handler både om at få vores økonomiske politik til at virke bedre og få overbevist virksomhederne om, at det er en god idé at begynde at ansætte igen, siger Nadeem Farooq.

Leif Lahn Jensen undestreger behovet for at uddanne de ledige, så de er klar til job i fremtiden:

- Det havde jo været nemmere, hvis arbejdspladserne havde været der, men så må vi opkvalificere folk, så når arbejdspladserne kommer igen, så står de klar til at tage et arbejde og er klar til at tage noget andet arbejde end før krisen.

Regeringen har bebudet en kontanthjælpsreform, som blandt andet søger at gøre op med, at folk ender på kontanthjælp i årevis.