Malmøs betændte kvarterer slås med skud og vold

På den anden side af Øresundsbroen plages Malmø af en hård kerne kriminelle fra bestemte kvarterer.

Malmø Rosengård og gerningssteder (drab) i Malmø Gerningssted Narkoplads Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag måtte politiet i Malmø ifølge det svenske nyhedsbureau TT løslade en 23-årig mand, der var mistænkt for i januar at have slået en 16-årig dreng ihjel ved et busstoppested.

Det var ikke første gang efterforskningen i mordsagen blev slået tilbage. I slutningen af marts blev et nøglevidne i sagen skudt og dræbt.

Sagen er blot en af flere på politiets bord om drab, mordforsøg eller skudepisoder i den sydsvenske by. 19. marts noterede TT, at fem personer var blevet dræbt af skud i Malmø siden nytår.

Siden er det 23-årig nøglevidne føjet til den kedelige statistik. Desuden er et tocifret antal personer blevet såret i skudepisoder.

En sammenligning med andre svenske storbyer som Göteborg og Stockholm viser, at Malmø oplever signifikant flere skuddrab.

»Der findes en vældig tilstrømning af våben i Malmø og Skåneområdet. Det har sin forklaring i nærheden til kontinentet og den faste forbindelse over Øresund,« sagde Lars Förstell, der er talsmand for Malmø Politi, til TT i marts.

»Vi kan eksempelvis stoppe en person med et skarpladt våben om aftenen. Han erkender, slippes fri og allerede næste dag har han igen et våben.«

I starten af april blev en våbenhandler pågrebet i Malmø. Politiet mistænker, at han alene er lykkedes med at bringe op imod 300 skydevåben til Malmø fra Slovakiet.

Ifølge Sydsvenskan kan en betragtelig andel af skudepisoderne spores tilbage til bestemte kvarterer i byen.

Region Syds politichef, Klas Friberg, har i avisen Sydsvenskan fortalt, at Malmø Politi har lavet en kortlægning af de kriminelle netværk i byen.

Kortlægningen viser, at 200 individer med en gennemsnitsalder på 23 år er dømt for omkring 1800 lovbrud.

I et debatindlæg forsøgte Klas Friberg at slå på tromme for at myndighedernes kræfter i byen blev brugt anderledes.

»Efterforskningsenheden må prioriteres, og ressourcerne omfordeles,« skrev han.

Onsdag skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd for at svare på, hvilke konsekvenser kriminaliteten i Malmø har i København og Danmark.