Mails afslører rod med sag om tildeling af sildekvoter

Ifølge en ekspert viser mails, at styrelse vidste, at man brød reglerne i tildeling af fiskekvoter.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) udvidede i januar undersøgelsen af, hvordan dispensationer til trawlfiskeri i Limfjorden har været administreret til også at omfatte tildelingen af generationsskiftesild. (Arkivfoto). Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hidtil usete mails fra 2016 viser endnu et eksempel på en kritisabel sag med tildeling af kvoter i Fiskeristyrelsen.

Det er TV2, der har fået i de gamle mails fra november 2016.

Her ansøgte fisker Johannes Christensen fra Fur ved Limfjorden om særlige sildekvoter, der er reserveret til unge eller nystartede fiskere - såkaldte generationsskiftesild.

Han levede ikke umiddelbart op til kriterierne, men alligevel fik han tildelt sildekvoter af NaturErhvervsstyrelsen for op mod cirka en million kroner om året, skriver TV2.

I en mail skriver fiskeren:

»Hvis det går, som hun lovede, så får jeg 200 ton sild hvert år i tre år fra januar. Hold da op det blev lige en god dag for mig og min familie på Fur.«

»Det, tror jeg slet ikke, I kan forestille jer! Det gør, at jeg ser lysere på fremtiden igen, det er hele vores eksistensgrundlag, der er sikret,« skriver fiskeren i en mail til styrelsen ifølge TV2.

I NaturErhvervsstyrelsen svarer Mik Jensen, daværende fiskerikontrolchef:

»Hej Johannes. Det er godt, men blandt dine kolleger i erhvervet behøver du ikke at fortælle for meget om det.«

Ifølge forvaltningsekspert Sten Bønsing fra Aalborg Universitet er mailkorrespondancen et bevis på, at man i NaturErhvervsstyrelsen godt var klar over, at man i dette tilfælde forbrød sig mod reglerne.

»Det er usædvanligt, at man gør det på den måde,« siger han til TV 2.

»Jeg tror ikke, at jeg har set den måde at arbejde på før. Det er usædvanligt.«

Eksperten påpeger desuden, at det er ulovligt, at sagen om tildelingen ikke er blevet journaliseret.

Det kom allerede for to uger siden frem, at der var en ny sag om mistanke om uhensigtsmæssig sagsbehandling inden for tildeling af generationsskiftesild.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) orienterede i et lukket samråd om sagen.

Hun beslutter samtidig at udvide en undersøgelse af, hvordan dispensationer til trawlfiskeri i Limfjorden har været administreret til også at omfatte tildelingen af generationsskiftesild.

Administrationen på fiskeriområdet er de seneste par år blevet stærkt kritiseret af både Rigsrevisionen og Kammeradvokaten, som er statens primære advokat.

Sidste efterår blev der igangsat en undersøgelse, der skulle afdække, hvordan dispensationer til trawlfiskeri i Limfjorden er blevet administreret.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen blev oprettet i 2011, men blev i 2017 splittet op, så der i dag er Landbrugsstyrelsen og Fiskeristyrelsen.

/ritzau/