Magnus Heunicke kommer med bekymret opsang til danskerne: »Det må ikke ske«

Sundhedsministeren advarer danskerne mod at slække på »de gode vaner, som skal holde virus nede«.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) løfter onsdag aften pegefingeren over for danskerne.

Ministeren skriver således i et opslag på sin Facebook-profil, at »vi er lykkedes med at få kontrol over coronavirus i Danmark«, men:

»Måske er det lykkedes så godt, at vi nu er begyndt at slække en smule på de gode vaner, som skal holde virus nede. Det må ikke ske,« skriver ministeren og tilføjer, at vi »for alt i verden« ikke må sætte det over styr.

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller om smitteudvikling på et pressemøde om COVID-19 i Danmark. Her ses han med tavlen og den famøse grønne kurve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Ministerens opslag knytter sig til, at der i øjeblikket er en stigning i antallet af bekræftet smittetilfælde med COVID-19. Sådan har det ifølge Statens Serum Institut set ud de seneste 14 dage.

Tirsdag udtrykte Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi, bekymring over for Berlingske. Fra mandag til tirsdag var der nemlig 40 nye smittede på et døgn:

»40 nye smittede på et døgn, synes jeg, er ret mange. Det ser faktisk ud, som om at antallet af nysmittede stiger, og det er bekymringsværdigt,« sagde han.

Torben Mogensen påpegede, at det stigende antal nye smittede ikke kunne forklares med, at vi i Danmark tester flere personer end tidligere. Antallet af daglige test ligger tirsdag på 13.302, og det er mere eller mindre det samme som i de seneste uger.

»Jeg synes, man skal være meget opmærksom på det her, for i udlandet har vi jo også set, at det kan eksplodere hurtigt,« lød det fra Torben Mogensen.

Omvendt mente tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen ikke, at det vidnede om en foruroligende tendens.

»Der er en vis øgning i antallet af smittede, men det er næsten forventeligt, når man tænker på, hvor meget der er åbnet op, og hvor mange begivenheder der er,« sagde han.

Fra tirsdag til onsdag var der ifølge SSI registreret 48 nye smittetilfælde.

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver i sit opslag, at der trods stigningen i smittetilfælde ikke er tegn på et større udbrud.

»Det er godt nyt, for den slags er vi ekstremt opmærksomme på ikke får lov til at ske,« skriver ministeren.

Ministeren fastslår, at hverken Statens Serum Institut eller Styrelsen for Patientsikkerhed melder om smittekæder, der er ude af kontrol.

Men for at det kan fortsætte, må alle følge retningslinjerne, skriver han.

»Jeg ved godt, at det ikke er let. Vi længes efter en mere normal hverdag. Det gør hele verden. Og jeg er helt med på, at særligt mange unge mennesker føler, at de går glip af en masse oplevelser i denne sommer. Men vi er nødt til at holde fast – ikke mindst af hensyn til de sårbare i vores samfund, nemlig de ældre og personer, der i forvejen kæmper med en kronisk eller livstruende sygdom. Her kan det blive et spørgsmål om liv eller død,« skriver han.