Mærsk giver kvart million til de Radikale

De Radikale fremlægger nu navnene og beløbene fra sine største donorer. Mærsk støtter med 225.000 kroner.

Margrethe Vestager (R) forhandler i disse dage tilbagetrækningsreform med VKO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A.P. Møller-Mærsk er blandt De Radikales absolut største økonomiske støtter frem mod det kommende valg.

Rederigiganten giver sammen med Danmarks Rederiforening partiet 225.000 kroner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er De Radikale selv, der har valgt at offentliggøre navnene og beløbenes størrelse fra de donorer, der giver over 20.000 kroner til partiets valgfond. Partierne har nemlig ikke pligt til at fortælle, hvor meget bidragyderne giver.

- Vi vil samtidig gerne opfordre alle partier til at offentliggøre beløb og navne på de bidragydere, der giver mere end 20.000 kroner, siger partiets landsformand Klaus Frandsen til avisen.

De Radikales åbenhed kommer i forlængelse af, at Enhedslisten har offentliggjort navne og beløb på samtlige af partiets donorer.

Begge partier ønsker mere åbenhed omkring partistøtte og mulige interessekonflikter.

- Det er pinligt, at Danmark ligger så langt nede på listen over lande med åbenhed om partistøtten. Åbenhed er den bedste måde at undgå rygter om fordækte relationer, siger Klaus Frandsen.

Flere eksperter siger til Jyllands-Posten, at den nye åbenhed fra De Radikale vil lægge et øget pres på de øvrige partier med gode argumenter for, hvorfor de ikke vil fremlægge lignende oplysninger.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede sig tirsdag tilfreds med de nuværende regler, de Konservative har heller ingen planer om at følge de Radikales eksempel - og Socialdemokraterne vil afvente initiativer fra regeringspartierne.

Et muligt kompromis kan ifølge avisen være at nedsætte et ekspertudvalg til at se på reglerne. Et forslag De Radikale er kommet med.

De Radikale modtager - ud over pengene fra Mærsk - også 238.000 kroner fra Hermod Lannungs Fond. Og partiet ser ingen interessekonflikt i støtten fra de forskellige bidragydere.

/ritzau/