Mærsk er fortsat ikke politianmeldt for ulovlige kemikalier

For fem måneder siden fortalte Mærsk Miljøstyrelsen om ulovlige kemikalier. Mærsk er endnu ikke politianmeldt.

Mærsk blev for fem måneder siden politianmeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Hvis myndigheder oplever, at en borger bryder loven, så følger der normalt omgående en politisag.

Men det er ikke sket i sagen om oliegiganten Mærsk Oil, der i flere år har skyllet ulovlige kemikalier i havet. Sådan lyder kritikken fra Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.

Hun har onsdag kaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om udledningen.

Maria Reumert Gjerding citerede fra en mail, som Mærsk havde sendt til Miljøstyrelsen. Her beder selskabet ifølge EL-ordføreren om lov til at fortsætte med at bruge ét af de ulovlige kemikalier, »indtil en acceptabel løsning er fundet.«

Mærsk bad om at få en periode på to måneder, hvor man kunne fortsætte med at bruge stoffet. Og det fik man lov til, siger Gjerding.

»Sagt på en anden måde. Fordi Mærsk tjener mange penge på at hale vores olie op af Nordsøen, så kan de stort set opføre sig, som det passer dem.«

Hun efterlyste svar på, hvorfor Mærsk ikke hurtigt blev politianmeldt, og hvorfor myndighederne ikke omgående fik stoppet ulovlighederne.

Esben Lunde Larsen indledte sit svar med at præcisere, at Mærsk fortsat ikke er politianmeldt.

»Sagen er ikke oversendt til politiet endnu, idet styrelsen fortsat er ved at udarbejde politianmeldelsen,« lød det fra ministeren, der forventer, at den vil være færdig "i begyndelsen af oktober".

»Jeg vil gerne understrege, at jeg ser meget, meget alvorligt på sagen. Miljølovgivningen skal overholdes, og det er utilfredsstillende, at Mærsk Oil i en periode ikke har levet op til sin pligt til at oplyse Miljøstyrelsen om de anvendte kemikaliers miljømæssige egenskaber,« siger Esben Lunde Larsen.

Sagen fik sin begyndelse i april, hvor Mærsk Oil selv tog kontakt til Miljøstyrelsen.

Selskabet oplyste, at de havde fået at vide af deres leverandør, at der indgik et udeklareret stof i et af de kemikalier kaldet "scavtreat", som Mærsk Oil skyllede ud i havet.

Miljøstyrelsen bad Mærsk om en handlingsplan for udfasningen af stoffet. Men myndighederne gav samtidig selskabet lov til fortsat at skylle det ulovlige kemikalie ud i havet i to måneder mere.

»Den 7. august 2017 får Miljøstyrelsen så en supplerende redegørelse fra Mærsk Oil, som viser, at Mærsk Oil i flere tilfælde har udledt kemikalier i strid med havmiljølovens regler.«

»Styrelsen besluttede derfor den 10. august, at man ville politianmelde Mærsk Oil,« siger Esben Lunde Larsen.

Han kalder det "helt almindelig praksis", at myndigheder over for virksomheder giver en frist til at stoppe ulovligheder, så man kan undgå en politianmeldelse.

»Jeg synes, at Miljøstyrelsens håndtering af sagen er velovervejet,« siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren lægger vægt på, at stoffet "scavtreat" ifølge Mærsk Oil blev brugt til at undgå korrosion af rørene på platformene. Stoffet var ifølge Mærsk nødvendigt for at undgå gaseksplosioner.

Skulle man omgående stoppe olieproduktionen, ville det ifølge Mærsk koste 32 millioner kroner om dagen. Det er ikke proportionalt med risikoen for havmiljøet, lyder vurderingen.

/ritzau/