Madjægere skal jage rester i storkøkkener

Regeringen vil uddanne madspildsjægere, der skal dæmme op for de over 31.000 tons mad, som storkøkkener og kantiner hvert år smider i skraldespanden.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De sidste ovnbagte kartofler eller de slatne rester af dagens salater kan være svære at få brugt. Så svære at 31.000 tons madaffald fra offentlige og privat storkøkkener hvert år havner i skraldespanden. Det viste en undersøgelse fra Miljøstyrelsen fra 2014.

Derfor har regeringen afsat 1,3 millioner kroner til bekæmpelse af madspild. Og et af de nye initiativer i regeringens »Strategi for affaldsforebyggelse« bliver de såkaldte madspildsjægere, der som en slags rejsehold skal rundt til institutioner og kantiner og kigge på madlavningen med friske øjne.

»Madspildsjægerne skal se på, om der er arbejdsgange, man kan gøre anderledes, og om er der nogle metoder, man kan bruge for at få reduceret det madspild, som vi alle er enige om, er rigtig ærgerlige ressourcer og penge, der går til spilde,« siger Lone Loklindt, miljøordfører for Radikale Venstre.

Madspildsjægerne bliver udvalgt blandt folk, der kender til arbejdsgangene i storkøkkener og har en relevant baggrund. Som udgangspunktet skal ordningen dække hele Danmark, men man har stadig ikke dannet sig et overblik over efterspørgslen ude i landet. Initiativet skal efter planen søsættes i foråret.

Det er regeringens målsætning, at man skal have reduceret mængden af spildt mad betragteligt inden for en kortere periode, men Lone Loklindt ønsker hverken at sætte præcise tal eller en tidsramme på endnu:

»Vi bliver nødt til først at se på erfaringerne fra dem, der har gjort det godt, og hvilke resultater de har kunnet opnå. For selvfølgelig kan man aldrig komme helt ned på nul,« siger hun.