Målinger: EU-kritikere står til jordskredsvalg

Højrenationalister og EU-skeptikere ser ud til at tredoble deres mandattal i Europa-Parlamentet. Blandt de store sejrherrer er britiske UKIP.

Lederen af det britiske UKIP, Nigel Farage, i godt humør med vælgere ved en pub i Basildon 23. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW WINNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højrenationalister og EU-skeptikere får et jordskredsvalg, hvis meningsmålingerne holder stik.

I alt står de til omkring 100 sæder ud af 751 Europa-Parlamentet, og det er godt og vel en tredobling af deres nuværende antal pladser, skriver nyhedsbureauet AFP ifølge flere internationale medier.

Målinger giver EU-kritiske partier i både Danmark, Frankrig og Italien enten flest eller næstflest stemmer - og under alle omstændigheder muskler nok til at kunne bekæmpe unionen indefra.

I Storbritannien kan det nationalistiske UKIP-parti ledet af Nigel Farage blive det største parti i Europa-Parlamentet, selv om partiet ikke har en eneste plads i det britiske parlament. Og i Frankrig er det ikke usandsynligt, at det EU-kritiske og indvandrerfjendske Front National bliver valgets største stemmesluger.

Ifølge AFP ventes det, at stemmeprocenten på 43 fra europaparlamentsvalget i 2009 bliver endnu lavere denne gang. EU-parlamentarikere har sagt, at det vil være en succes, hvis stemmeprocenten passerer de 45.

Trods EU-skeptikernes medvind er det stadig de traditionelle blokke, der ser ud til at blive størst.

Den konservative og den socialdemokratiske blok ligger i meningsmålinger side og side i kampen om størst repræsentation og vil tilsammen kunne råde over cirka 70 procent af pladserne i parlamentet.