Måling: Et flertal af danskerne vil afskaffe retsforbeholdet

Socialdemokraterne, de Radikale, SF, Venstre og Konservative blev tirsdag enige om, at danskerne skal til afstemning om, hvorvidt EU-retsforbeholdet skal erstattes af en tilvalgsordning. En ny måling viser, at et flertal af danskerne er positivt stemt over for forslaget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets EU-positive partier er tirsdag blevet enige om en tilvalgsordning, som skal erstatte det EU-retsforbehold, som Danmark har haft siden 1993. Og umiddelbart er danskerne også postivt stemt over for at indføre en tilvalgsordning, viser en ny meningsmåling, som Megafon har foretaget for TV 2.

Ifølge målingen er 61 procent af de adspurgte danskere nemlig enige i, at »det eksisterende retsforbehold skal omdannes til en tilvalgsordning«. Til sammenligning mener kun 19 procent, at »retsforboldet skal bevares som det er i dag«. Hver femte af de adspurgte har ingen holdning til spørgsmålet og svarer »Ved ikke«.

Det er regeringspartierne Socialdemokraterne og Radikale Venstre, der sammen med SF, Venstre og de Konservative har strikket en aftale sammen, som skal til folkeafstemming i første kvartal af 2016.

Det er ikke en afstemming om at droppe retsforbeholdet, men derimod en afstemning om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning. I dag består EU-samarbejdet af 50 retsakter, som Danmark ikke er en del af, og partierne bag aftalen ønsker at tilvælge 22 af retsakterne, der primært handler om samarbejde på det politi- og straffe- og civilretlige område.