Lykketoft: Vi havde måske håbet, at det blev lidt mere spændende

Trods skrap kritik fastslår Folketingets formand, at spørgetimen med statsministeren fortsætter resten af valgperioden. Men han opfordrer partilederne til at stille færre finurlige spørgsmål og stoppe ikke-svarene.

Foto: Martin Sylvest

Det bliver ikke i Mogens Lykketofts (S) nuværende periode som formand for Folketinget, at spørgetimen med statsministeren bliver skrottet.

»Vi har ikke nogen planer om at komme med nye udspil om spørgetimen på den her side af valget,« siger han til Politiko.dk, som har nærstuderet og vurderet de seneste to udgaver af seancen i folketingssalen.

Konklusionen er, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) svarede klart på 12 ud af i alt 40 spørgsmål. På 16 spørgsmål bøjede hun af, mens 12 replikker fra S-formanden kan kategoriseres som delvise svar.

Mogens Lykketoft medgiver, at »man kunne ønske sig, at det var lidt mere livligt«.

»Men vi har opnået at få fokuseret nogle problemstillinger med meget større mediebevågenhed end normalt i Folketinget. Derfor vil jeg være meget utilbøjelig til at sige, at nu skal vi bare kassere det. Det tror jeg ikke, vi skal. Men det er klart, at der hen ad vejen godt kan komme nogle justeringer. Men vi har i præsidiet ikke lagt op til at skulle foretage det alerede.«

Skal I have evalueret spørgetime snarligt?

»Nej, det forestiller jeg mig ikke, at vi gør i det nuværende præsidum.«

Lykketoft var selv ophavsmand til spørgetimen, som efter britisk forbillede skulle skabe mere liv i det danske parlament. Men det er ifølge flere folketingsmedlemmer ingenlunde sket, og Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, har foreslået helt at afskaffe spørgetimen.

Det afviser Mogens Lykketoft og kommer i stedet med en opsang til partilederne.

»Man kunne også forestille sig, at debattørerne i højere grad brugte den her taletid til at sige noget om deres samfundssyn i stedet for at stille finurlige spørgsmål og give finurlige svar eller ikke-svar,« siger han.

Adspurgt hvad Folketingets politiske ledelse - præsidiet - mener om spørgetimerne, som de er forløbet indtil nu, svarer Lykketoft:

»Vi havde måske håbet, at det blev lidt mere spændende.«