Lykketoft: Vi har brug for Kina

"Diplomatisk æggedans" er nødvendig for et fornuftigt samarbejde med Kina, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne afviser enhver kritik af om, at partiet har været med til at lave knæfald for Kina. Det mener Enhedslisten ellers, at både S og SF har, fordi partierne har indgået en aftale med regeringen om officielt at anerkende Kinas herredømme over Tibet uden at aftalen med et eneste ord kritiserer Kinas undertrykkelse af Tibet.

- Der er jo ikke noget nyt i, at vi ser Tibet som en del af Kina. Det har været dansk politik gennem mange år, og det er også den politik, som alle vore allierede har. Og det er desuden også Dalai Lamas politik. Han har for længst opgivet kravet om tibetansk selvstændighed, siger Socialdemokraterne udenrigsordfører Mogens Lykketoft.  

Så der er ikke noget nyt i aftalen?

- Det mener jeg ikke.

Hvorfor har I så lavet den?

- Jamen, regeringen har ment, at det var nødvendig med sådan en erklæring for at få et fornuftigt samarbejdsforhold med Kina. Og vi er ikke i en position, hvor vi mener noget andet. På linje med vores allierede i Vesteuropa er det meget vigtigt, at vi har et fornuftigt samarbejde med Kina. Det er verdens største nation, og snart verdens næststørste økonomi. Vi har brug for Kina i alle mulige internationale sammenhænge, og derfor har vi brug for at kunne snakke med dem. Derfor har diplomatisk æggedans været et middel, siger Mogens Lykketoft og retter en hård kritik af såvel oppositionsvennerne i Enhedslisten som Dansk Folkeparti, der som de eneste ikke har ønsket at bakke op om den nye aftale med Kina om Tibet.  

- Der er nogle, som kører på frihjul helt til venstre og helt til højre, men som hvis de var i regeringsposition var nødt til at komme frem til den samme konklusion, siger Mogens Lykketoft og tilføjer, at der ikke er noget i den nye erklæring, som forhindrer danske politikere i at kritisere overgreb og menneskerettighedskrænkelser fra kinesisk side.

Kunne I ikke have sørget for, at der i aftalen kom nogle kritiske ord ind om Kinas undertrykkelse af Tibet?

- Jeg tror ikke, at det her var et spørgsmål om, at vi kunne rette i erklæringen.

Men burde I så ikke have undladt at støtte den?

- Jeg kan sådan set ikke sige noget mere fornuftigt, end det jeg allerede har sagt til dig, siger Mogens Lykketoft.