Lykketoft om K-tobakstøtte: Viser risiko for påvirkning

Folketingets formand, Mogens Lykketoft, henviser med historien om pengestøtte fra tobaksindustrien til de Konservative til, at bidragene kan farve politikerne. Derfor bør der være gennemsigtighed.

Mogens Lykketoft foran et maleri af Thorvald Stauning, som hænger på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Det Konservative Folkeparti modtager støtte fra tobaksindustrien, så illustrerer det nødvendigheden af at have helt gennemsigtige regler for, hvad landets partier modtager af støtte udefra.

Det siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), efter Berlingske torsdag skriver, at de Konservative er blandt de borgerlige partier, som har modtaget af pengedonationer fra tobaksindustrien.

Ifølge Berlingskes oplysninger fik de Konservative 50.000 kroner ved det seneste folketingsvalg, efter at partiet selv havde søgt om det.

»Man kan aldrig afgøre videnskabeligt, om penge påvirker partiers holdninger, men det er en mulighed. Jo mere vi bliver afhængige af private bidrag, jo større risiko er der for, at vi også kan komme til at stå som lobbyister for bestemte økonomiske interesser,« siger Mogens Lykketoft.

Folketingsformanden har længe været en af fortalerne for fuld åbenhed om partistøtte.

Om kort tid fremlægger et partistøtteudvalg nedsat af regeringen flere forslag til, hvordan man kan skabe åbenhed om pengestrømmene til partierne.

Lykketoft har på forhånd bebudet, at udgangspunktet bør være, at alle betydelige bidrag skal frem i lyset.

»Jeg mener, at befolkningen har et rimeligt krav på, at hvad der gives af bidrag til partier skal være gennemsigtigt, og så må folk selv derudfra danne deres egen mening,« siger Mogens Lykketoft.