Lykketoft lægger luft til svenske partikammarater

Det er grøftegravning at lade Folketinget stemple tyrkernes massakre på armenerne som et folkedrab, siger socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, som dermed ikke vil følge sin partifæller i Sverige.

Mogens Lykketoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyrkernes massakrer på armeniere i 1915 er ikke en sag, der egner sig til at blive stemt om i Folketinget.

Det fastslår Socialdemokraternes udenrigsordfører, Mogens Lykketoft, efter at de svenske socialdemokrater sammen med De Grønne i det svenske parlament har fået vedtaget, at Sverige nu betragter massakren på armenierne under Første Verdenskrig som et egentlig Folkedrab.

Riksdagens beslutning har ført til en diplomatisk krise mellem Sverige og Tyrkiet. Den  tyrkiske premierminister, Recep Tayyip Erdogan, har besluttet at aflyse et planlagt besøg i Sverige 17. marts og har kaldt den tyrkiske ambassadør i Sverige hjem til Ankara.

Mogens Lykketoft undsiger sine svenske partifællers medvirken til Riksdagens beslutning: 

- Personligt er jeg ikke i tvivl om, at det var et folkedrab, men jeg er i tvivl om, hvorvidt det er rigtigt at stemme om en sådan sag i Folketinget. Det vil blot grave grøfterne dybere og gøre en forsoning mellem Armenien og Tyrkiet endnu sværere, siger Mogens Lykketoft.

I Sverige er det er den rødgrønne opposition, der har foreslået, at massakrerne i forbindelse med det ottomanske riges sammenbrud skal klassificeres som folkedrab.

De borgerlige partier i Sverige har afvist forslaget med henvisning til, at politikere ikke skal skrive historien. Men en række borgerlige rigsdagsmedlemmer stemte sammen med oppositionen. Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, har beklaget Riksdagens beslutning.

Det anslås, at op mod 1,5 millioner armeniere blev dræbt i årene 1915-1923 i forbindelse med det osmanniske riges sammenbrud. Tallet er dog omstridt, og Tyrkiet benægter de mange drab og stejler endnu kraftigere, når det betegnes som folkedrab.